Så ska IS stoppas i sociala medier

Publicerad 2015-06-30

Aftonbladets granskning visar hur IS använder Facebook som rekryteringskanal.

Samtidigt har den våldsamma rörelsen över 50 0000 konton på Twitter.

Nu bildas en specialstyrka med poliser från hela Europa som ska stoppa terroristerna på nätet.

Ingen annan extremistgrupp har varit så framgångsrik på nätet som IS. Terrorforskare över hela världen studerar nu hur de utnyttjar nätets kraft för tre syften:

Skrämmas

Sprida propaganda

Rekrytera nya anhängare.

Enligt Europol finns det omkring 50 000 konton på Twitter som kan kopplas till IS. Mellan 1000 och 2000 av dem tros vara styrda av personer som finns centralt inom organisationen.

Bildar särskild enhet

Den europeiska polismyndigheten bildar nu en särskild enhet som ska kartlägga och stoppa terrornätverket i sociala medier.

– Målet är att vår personal ska försöka få de här kontona släckta inom två timmar från att de upptäcks, säger chefen för Europol, Rob Wainwright i en intervju med The Guardian.

Många av kontona tros vara automatiskt genererade. Europol kommer att fokusera på att hitta nyckelanvändare som ser till att det ofta våldsamma budskapet sprids vidare.

Enligt Rob Wainwright kommer Europol att samarbeta med flera av de största sociala medierna, men han vill inte ge några detaljer för hur samarbetet ska gå till.

– Det handlar om att nätverksanalytiker ska identifiera de mest inflytelserika kontona och användarna.

Tusentals konton stängs

Poliser från 13 olika länder kommer att ingå i styrkan, men varken Europol eller Rikspolisstyrelsen kan svara på om svensk personal kommer att delta i arbetet.

Trots den stora satsningen befarar Rob Wainwright att den nya styrkan bara kommer att lyckas till viss del eftersom det är så lätt för användare att starta upp nya konton.

Twitter uppger att företaget under våren har stängt ner 2000 konton per vecka som ska ha kopplats till IS. Under en enda dag, den 2 april, ska 10 000 konton ha stängts ner på bara några timmar.

”De stängdes på grund av att de tweetade våldsamma hot”, meddelade Twitters säkerhetsavdelning.

Också Facebook stänger ner konton som kopplas till IS om innehållet på sidorna uppmanar till våld och hot.

Samtidigt säger sig de två jättarna inom sociala medier värna det fria ordet och, det krävs att innehållet i användarnas konton bryter mot stadgarna för att de ska stängas av.