19 anhållna för mordförsök efter eldstrid

Publicerad 2015-06-09

Polisen misstänker: Samband med sprängningar i Malmö

MALMÖ. Rekordmånga har anhållits misstänkta för mordförsök efter eldstriden i stadsdelen Rosengård på måndagskvällen.

– Av de 27 är 19 anhållna misstänkta för mordförsök. En är anhållen på sannolika skäl. De andra med den lägre misstankegraden, säger Fredrik Petersson, åklagare.

Polisen misstänker samband med att personer lämnat uppgifter om sprängningar i området. Och man befarar att våldsamheterna kommer att fortsätta.

Strax efter klockan 23 på måndagskvällen utbröt en eldstrid mellan grupper i ett bostadsområde i stadsdelen Rosengård, Malmö. Polis var snabbt på plats och kunde gripa 27 personer. Av dem har flertalet, 19 personer, anhållits misstänkta för mordförsök. En av dem, en 18-åring, är misstänkt på sannolika skäl. De andra är skäligen misstänkta – den lägre misstankegraden.

– Alla förnekar inblandning i detta. De har lite olika förklaringar till vad som hänt, säger Fredrik Petersson, åklagare.

”Är hissnande”

Två åklagare och 11 utredare är inkopplade i det rekordstora fallet.

– Det är hissnande. Jag har aldrig hört talas om att man frihetsberövar så många. Det är unikt., säger Ewa-Gun Westford, pressinformatör, Skånepolisen.

Utreder samband

Hon bekräftar att polisen utreder ett samband med skjutningen under gårdagen och den pågående rättegången om sprängningar mot fastighetsbolaget Victoria Parks kontor i Malmö i december förra året. Fastighetsbolaget utsattes för tre sprängattentat inom loppet av fem dagar.

– Vi utreder om det finns ett samband med den pågående rättegången om sprängningarna, säger Ewa-Gun Westford.

Utreder ni även ett samband mellan gårdagens skjutning och att någon lämnat uppgifter till polisen om sprängningarna?

– Ja, det gör vi. Det är en del av det polisarbete som är hemligt.

Händelseförloppet ska enligt, Ewa-Gun Westford, ha varit följande – En grupp människor skjuter mot en fastighet i Rosengård. Elden besvaras från ett lägenhet i huset. Efter det börjar även en grupp människor utanför huset skjuta.

– De boende i området är givetvis jätteoroliga och upprörda över det här. Och polisen ser mycket allvarligt på det inträffade.

Kända av polisen

Polisen utesluter inte att ytterligare våldsamheter – särskilt inte med tanke på att 8 av de 27 nu är försatta på fri fot. Därför kommer flera polispatruller bevaka området en tid framöver.

– Från och med i kväll kommer det finnas ytterligare förstärkning i området. Både civilklädd och uniformerad polis kommer finnas på plats, säger Mats Carlsson, biträdande polisområdeschef, Malmö.

Av de 19 anhållna är flertalet kända av polisen sedan tidigare. 

Följ ämnen i artikeln