Obama vill skärpa vapenkontrollen

Publicerad 2015-06-20

USA:s president Barack Obama säger att det är osäkert ifall de regler om skärpt vapenkontroll han tidigare föreslagit skulle kunna ha stoppat massakern på kyrkobesökare i Charleston.

Men presidenten vill inte ge upp sitt mål och manar kongressens båda partier till förnyade och sansade diskussioner – utan att vare sig demonisera skötsamma vapenägare eller utmåla regler som en sammansvärjning för att tvinga alla att lämna in sina pistoler till staten.

I ett tal inför amerikanska borgmästare i San Fransisco säger Obama att det dock krävs en förändring av den allmänna opinionen innan tillgången på vapen i USA kan stramas åt. Han nämner dock ökad acceptans för homoäktenskap som exempel på att amerikanernas attityder verkligen kan förändras.

Det var i onsdags kväll som nio människor sköts till döds under bibelstudier i Emanuel African Methodist Episcopal Church, en historisk kyrka i centrala Charleston som främst besöks av afroamerikaner. Den vite, arbetslöse 21-årigen Dylann Roof har gripits som misstänkt för massmordet. Han tros ha siktat för att döda svarta i ett hatbrott.

TT-AP