Halkvarning i stora delar av Sverige

Uppdaterad 2019-06-24 | Publicerad 2010-10-24

SMHI har utfärdat en klass 1-varning för ishalka i kväll.

Nästan hela södra Sverige berörs.

Halkan har redan orsakat allvarliga trafikolyckor.

Regnet har vräkt ner över Götaland och Svealand under natten och dagen.

Mest nederbörd har Göteborg, med omkring 14 millimeter, och Halland fått. Vid Anneberg och Fjärås i Halland översvämmades vägarna och stängdes av.

Ishalka och klass 1-varning

De stora vattenmängderna kommer att skapa ishalka på många håll under kvällen. Regnvädret drar nämligen vidare mot Baltikum och ersätts av en kallfront västerifrån.

– Det kommer inte mer regn i dag. Men vattnet ligger kvar på vägbanorna och riskerar att frysa till, säger Ina Sulen, meteorolog på Storm.

SMHI har därför gått ut med en klass 1-varning för Hallands, Bohusläns, Kronobergs, Uppsalas, Stockholms och Östergötlands län. I Värmlands, Örebros, och Västmanlands län varnar man dessutom för snöfall.

Kallare i kväll

Kallast blir det i Göteborg. Senare i natt sjunker temperaturen där ner mot minus fem grader.

– Kylan kommer snabbast i Västsverige. Det blir under noll grader redan nu under eftermiddagen. I Göteborgstrakten får man verkligen se upp på vägarna, säger Ina Sulen.

Det blir ned mot nollan även under måndag och tisdag i södra Sverige. Sedan vänder det.

– Götaland och Svealand får 2-4 grader dagtid. Men på onsdag kommer mildare Atlantluft in och det kan bli upp emot tio grader. Med den milda luften försvinner nattfrosten, säger Ina Sulen.

Flera olyckor

Hittills i dag kan två allvarliga trafikolyckor troligen kopplas till halkan:

Sju bilar var inblandade i en större krock vid 15-tiden nära Kungens kurva i Stockholm. Olyckan skedde på E4. Sju personer fick föras till sjukhus, men ingen var allvarligt skadad. Det blev totalstopp på vägen och trafiken fick ledas om. Klockan 16.30 flöt trafiken på som vanligt igen.

Vid 14-tiden krockade två bilar på länsväg 583 söder om Söderhamn. En bil skulle göra en vänstersväng och kolliderade med en bil på väg i motsatt riktning. Fyra personer fördes till Söderhamns sjukhus med okända skador.

– Det var halt på platsen, säger Peter Hultqvist, länsvakthavande på polisen i Gävleborgs län.

Hitta.se - Sveriges Privatpersoner och
Företag
Vilka vägar är
hala?

Följ ämnen i artikeln