Amerikansk polis pepparsprejar 9-åring – utreds

Polisens egen film visar bryskt ingripande

Publicerad 2021-02-02

En nioårig flicka blev pepparsprejad, nedbrottad i snön och fick handbojor runt handlederna av polisen i Rochester, USA.

Polisen har nu själv släppt en film på händelsen, som väcker starka känslor.

– Jag kan inte stå här och säga att pepparspreja en 9-åring är okej, säger Cynthia Herriott-Sullivan, polischef Rochester.

Den bryska hanteringen av den mörkhyade flickan har kritiserats av bland annat borgmästaren i Rochester.

– Som mamma, kan jag säga att detta är en video man inte vill se, säger Lovely Warren.

Hon uppmanar även poliskåren att vid framtida gripanden visa mer empati och medkänsla.

Samtidigt har hon instruerat polischefen att genomföra en fullständig och grundlig utredning av händelse, enligt The New York Times.

Det var den 29 januari som en polispatrull kallades till ett område efter ett samtal om misstänkt våld i hemmet. Enligt polisen var flickan självmordsbenägen och indikerade att hon hon tänkte döda sin mamma.

9-åringen är tydligt berörd i videon och poliserna har stora svårigheter att lugna ner barnet och till slut tar de till våld.

Polischefen: ”Inte ok”

I videon, som polismyndigheten själv har släppt, kan man se hur flickan försöker frige sig från poliserna och ropa efter sin pappa. Samtidigt som hon blir handfänglsad och nedtryckt i snön.

Vid ett tillfälle använder sig även polisen sig av pepparsprej mot flickans ansikte, något som Rochesters polischef Cynthia Herriott-Sullivan reagerat över.

– Jag kan inte stå här och säga att pepparspreja en 9-åring är ok, säger hon.

Flickan blev senare förd till sjukhus och har nu släppts.

Tidigare kritiserad poliskår

I mars förra året sparkades den dåvarande polischefen i Rochester efter ett uppmärksammat fall, där en man kvävdes till döds efter att ha blivit påtvingad en huva. Den avlidne mannen hette Daniel Prude, och hans namn var ett av de namn som ropades ut under medborgarrättsrörelsen Black Lives Matter.

Prudes dotter Tashyra Prude, 19, menar att hennes pappa behandlades som ett djur.

– Han skulle inte ha mördats på gatan. Han förtjänade inte det. De behandlade honom som ett djur, säger hon.

Följ ämnen i artikeln