Jättepaket börjar nå danska minkuppfödare

TT-Ritzau

Publicerad 2021-02-24

Minkavlivningen i Danmark var ett jätteprojekt. Här hanteras döda minkar på militärt område nära Holstebro på Jylland i november.

Utbetalningar till den i stort sett förintade danska minkindustrin har börjat, meddelar myndigheten Fødevarestyrelsen på Twitter.

Besked kommer samtidigt om att miljoner dödade minkar ska grävas upp och brännas.

De första ersättningarna består av totalt 50 miljoner danska kronor, som har gått till 97 uppfödare. Men det är bara en bråkdel, danska regeringen har beslutat om 18,8 miljarder kronor till branschen – ett jättepaket som motsvarar över 3 000 kronor per invånare i Danmark.

Minst 15 miljoner djur

Den danska minkindustrin har varit kontroversiell djurskyddsmässigt, men som en av världens största har den utgjort ett viktigt inslag i landets ekonomi. Under fjolåret fick dock det nya coronaviruset fäste bland minkarna. Myndigheterna beordrade då att nästan alla minkar, ungefär 15 miljoner djur, skulle avlivas.

Flera miljoner av de avlivade djuren ska grävas upp, meddelar fødevarestyrelsen i ett pressmeddelande på onsdagen. Det rör sig om minkar som grävts ned i militärområdena Karup och Holstebro i november 2020.

Kadavren ska sedan brännas, enligt den danska veterinär- och livsmedelsmyndigheten.

Gasfyllda kadaver

Många av kadavren täcktes med en meter mull. Men under förruttnelsen bildades gas i kroppar, vilket medförde att de begravda kadavren kunde pressas genom jordlagret och upp till markytan. Entreprenören som får uppdraget måste också se till att marken saneras efteråt.

Arbetet beräknas inte inledas förrän i slutet av maj, då myndigheten hoppas att smittspridningen av coronaviruset ska ha minskat.

De sista minkarna i Danmark avlivades den 4 februari i år, uppger myndigheten.

Följ ämnen i artikeln