Stora snömängder och starka vindar – men inget aprilväder

Publicerad 2020-04-13

Stormbyar, snöoväder och risk för gräsbränder. SMHI utfärdar flera vädervarningar under måndagen.

Men något klassiskt aprilväder är det inte tal om.

– Nej, inget aprilväder. Men vi har ett helt gäng varningar just nu, säger Max Lindberg Stoltz, meterolog på SMHI.

Under måndagen är det långt ifrån stiltje på den svenska väderkartan. Sol, blåst, stora mängder snö och starka vindar på en och samma dag för tankarna till uttrycket ”aprilväder”. Men det är inte korrekt, enligt SMHI-meteorologen.

– Nej. Uttrycket används när vädret på bara några sekunder växlar mellan sol och regn eller snöfall. Aprilväder är lite mer soldrivet. Det inträffar när en kalluftsmassa ligger över oss som solen värmer upp under dagen. Uppvärmningen skapar bymoln som ger tillfälliga regnskurar, blåst och moln. Det är det inte tal om här, säger Max Lindberg Stoltz.

Olika varningar

Det som det däremot är tal om är flera olika varningar.

Snö: I Norrbottens län, både i inland och vid kusten, väntas stora mängder snö. Som mest uppemot 30 centimeter. Snöbyar väntas även i Dalarna och Gävleborg samt östra Svealand och Götaland.

Vindar: Utöver snön varnar SMHI för starka vindar. I stora delar av Norrland och Dalarnas länd är det en klass 1-varning för mycket hårda vindar utfärdat, med vindbyar på 21 meter per sekund. Mest vind blir det i Jämtland.

– I fjälltrakterna där räknar vi med stormbyar. Men de hårda vindarna gäller i stort sett överallt norr om Siljan. Och även om det inte ligger några varningar i resten av landet blir det hårda vindar över hela Sverige. Vi har en blåsig dag framför oss, säger Max Lindberg Stoltz.

Gräsbränder: Enligt SMHI är det en stor risk för gräsbränder i södra Sverige. Eftersom det just nu är torr luft och starka vindar över Skandinavien torkar marken väldigt snabbt där det inte kommer stora mängder nederbörd. Det är inte läge att grilla korv idag. 

– Det är inte så bra. Man bör inte tända en stor påskbrasa. Vi råder till sunt förnuft, vi har en blåsig dag framför oss, säger Max Lindberg Stoltz.

Våren väntar runt hörnet

Även om dagens väder inte verkar bli speciellt njutbart ser det betydligt angenämare ut senare i veckan. 

Redan under tisdagen väntas vinden avta och dagen inleds soligt. Därefter drar ett nytt lågtryck in västerifrån under tisdagseftermiddagen. Främst som snö i Jämtland och norra delarna av landet, mer som regn och blötsnö i Svealand och Götaland.

På onsdag stabiliseras sedan vädret och plötsligt är det stora solchanser. Temperaturen hoppar upp på tvåsiffrigt i både Götaland och Svealand. Och det blir plusgrader i stort sett hela Sverige.

– Högst temperatur ser ut att bli i östra Svealand med kanske 15 plusgrader, avslutar Max Lindberg Stoltz.

Följ ämnen i artikeln