Tolv år gammalt mord ska prövas på nytt

Daniel Kihlström/TT

Uppdaterad 2020-07-06 | Publicerad 2020-06-12

Polis vid gården när den 70-årige lantbrukaren våren 2008 hittades död i sin bostad utanför Eslöv. Arkivbild.

Ett tolv år gammalt mord i Skåne ska prövas på nytt i hovrätten.

Högsta domstolen beviljar resning till nackdel för en man som tidigare frikänts från mordanklagelsen.

– Det är väldigt ovanligt, säger justitierådet Stefan Reimer till TT.

Det var i maj 2008 som en 70-årig lantbrukare hittades död i sin bostad utanför Eslöv. Han hade misshandlats svårt och bakbundits till händer och fötter. Två män åtalades misstänkta för mord, men en av dem friades i hovrätten 2010. Den andre mannen dömdes mot sitt nekande till tio års fängelse.

Efter att ha avtjänat sitt straff har mannen erkänt att han var delaktig i mordet och även pekat ut den tidigare frikände mannen som medskyldig.

Kontaktade åklagare

– När han kom ut tog han kontakt med åklagaren på telefon och kom senare in på ett förhör med polisen, säger Stefan Reimer, justitieråd vid Högsta domstolen (HD).

Ytterligare två män har pekats ut som delaktiga i mordet. De båda sitter sedan i december förra året häktade.

– De var misstänkta för inblandning även för tolv år sedan, men det väcktes aldrig något åtal mot dem. De två andra pratar nu också om att de har varit på platsen och det finns också ytterligare vittnen som sagt vissa saker samt till viss del teknisk bevisning i form av ny telefonanalys, säger Reimer.

Den nya bevisningen gör att HD beviljar resning till nackdel för den tidigare frikände mannen.

– Det är väldigt ovanligt med resning till nackdel för en tilltalad, säger Stefan Reimer.

Ett uppmärksammat fall där det har skett var mordet på Marina Johansson i Stenungsund 2010.

– Det finns några sådana fall där personer blivit frikända för misstänkt mord och sedan blir det resning efter att man hittat en kropp, som inte var hittad i ett första skede, säger Stefan Reimer.

Hittade kropp

Kroppen hittades först efter att Marina Johanssons tidigare sambo blivit friad i både tingsrätten och hovrätten. HD beviljade resning i fallet 2013 och exsambon dömdes till slut till av hovrätten för mord till 16 års fängelse.

– Men det finns många fall där det har blivit nej. Exempelvis Palmemålet med Christer Pettersson, säger Stefan Reimer.

I det nu aktuella målet i Skåne anser Högsta domstolen att det är sannolikt att den tidigare frikände mannen hade dömts för inblandning i mordet om hovrätten under sin förhandling 2010 hade haft den nya bevisningen.

– Efter ett ganska långt resonemang kom vi fram till att förutsättningarna för resning var uppfyllda. Det vill säga att vi kom fram till att han sannolikt skulle ha dömts. Däremot är det ju inte sagt att han kommer att dömas, för det är ju en ny prövning, säger Stefan Reimer.

En ny rättegång ska nu hållas i hovrätten. Den tidigare frikände mannen avtjänar just nu ett längre fängelsestraff för ett annat brott. Han nekar fortsatt till inblandning i mordet på lantbrukaren 2007.

– Det blir en intressant bedömning av hovrätten. Det tekniska materialet är oerhört knapert. Misstankarna bygger helt och håller på muntliga uppgifter och då ska man hålla i minnet att muntlig bevisning är den mest osäkra bevisningen som finns, säger Lars Edman, mannens advokat, till Kvällsposten.

Åtal mot de två män som sitter häktade vid Lunds tingsrätt har ännu inte väckts.

Följ ämnen i artikeln