Statsministern om al-Qaida-hotet: ”Informerad”

Publicerad 2023-08-28

En al-Qaida-kopplad grupp uppmanar till attacker mot svensk polis.

Statsminister Ulf Kristersson har informerats om hotet.

– Det är väldigt många hot som Säpo analyserar noga, säger han.

I en video hotar den al-Qaida-kopplade gruppen med våldsamheter mot koranbrännare och svensk polis, rapporterar Ekot med hänvisning till internationella expertorganisationen Institute for Strategic Dialogue.

Moustafa Ayad, ledare vid den brittiska organisationen, säger att vissa av uppmaningarna om våld är ”mer specifika än tidigare”.

På en presskonferens på måndagskvällen ger statsminister Ulf Kristersson sin bild av det uppmärksammade hotet.

– Jag har blivit informerad om just detta. Det bekräftar ganska väl det vi sett. Det är väldigt många hot som Säpo analyserar noga, vilka som har förmåga och ambition att göra saker och ting, säger han och fortsätter:

– Ibland tar hoten sikte på svensk mark och lika ofta Sverige utomlands. Men det är bättre att fråga Säkerhetspolisen om detta, säger han.

”Hoppas alla förstår allvaret”

Statsministern redogjorde också för det försämrade säkerhetsläget och sa att situationen är farlig.

– Sverige har gått från ett legitimt mål till ett prioriterat mål. Vi vet att planerade dåd avvärjts och att svenska mål utomlands redan har attackerats. Regeringen följer utvecklingen på daglig basis och arbetar nära underrättelse- och säkerhetstjänst för att förebygga och stoppa terrordåd mot Sverige och svenskar.

Kristersson upprepade även att utredningen som tillsatts för att kunna förhindra koranbränningar enbart gäller ordningslagen och inte grundlagen. Han flaggade också för att fler åtgärder kan vänta.

– Jag hoppas och tror att alla förstår allvaret och att vi agerar för Sveriges bästa, säger han.

Följ ämnen i artikeln