Nu är hoppet ute – syret är slut

Publicerad 2023-06-22

Efter 96 timmar av sökande är hoppet över för de fem personer som suttit fast i ubåten Titan.

Om farkosten varit intakt tills nu tog syret slut vid 13.08.

– Det var ett mirakel om det skulle kunna räddas några personer efter det här klockslaget, säger experten Bo Rask, tidigare chef för svenska ubåtsvapnet.

De sista timmarna innan syret beräknades ta slut sattes den franska djuphavsroboten Victor 6000 in. En stund innan tiden var ute kom den fram till Titanics vrak. Men ingen Titan har synts till.

– Jag har varit tydlig från början att jag inte trott att detta skulle sluta väl, säger Bo Rask.

Sedan i söndags har de fem personerna suttit i ett litet, litet utrymme, på två bänkar, mitt emot varandra.

– Vad som händer när paniken kryper på är svårt att föreställa sig. Jag kan tänka mig att det var panikscener, om de inte omkom av det här vatteninbrottet jag pratat om tidigare, säger Bo Rask.

Dykplatsen i Nordatlanten.

Fortsatt sökande

Trots att man inte längre bedöms kunna hitta personerna vid liv pågår sökinsatsen på ett område som spänner sig över 25 000 kvadratkilometer – en yta som är fem gånger så stor som Vänern.

Samtidigt är det nästan fyra kilometer djupt ner till botten. Titan är bara 6,5 meter lång. Den franska undervattensfarkosten Victor 6 000 ökar sannolikheten för att hitta Titan, men det behövs mer ledtrådar än så för att hitta fram.

Bo Rask, tidigare chef för svenska ubåtsvapnet och hedersledamot i Kungliga Örlogsmannasällskapet.

– Vad jag förstår måste man försök att hitta en position så man kan leda den till rätt område. Utan det är det bokstavligt talat som att leta efter en nål i höstack. Kolmörkt.

Olika teorier

Vad som hänt efter att de tappade kontakten med fartyget är det ingen som vet. Trots att världen kollat på i flera dygn i hopp om att hitta Titan kan personerna ha dött för flera dygn sedan.

– Mitt huvudscenario är ett vatteninbrott. I så fall har de inte varit levande från det att de kom två timmarna in i den här resan ner mot Titanic, när kommunikationen upphörde. Då dog de på en gång, säger experten Bo Rask.

En annan teori är att den har flutit upp till ytan. Men dörren på den måste öppnas utifrån.

– Det vore ju en ödets ironi.

Försvunna ubåten