Ronny utslängd från Halloween på Liseberg – var för läskig

Publicerad 2022-11-09

I Halloweentider brukar Ronny Thörnvall, 52, alltid klä ut sig och gå på Liseberg.

I helgen var han utklädd till ett 1800-tals spöke – men vistelsen på nöjesparken blev kusligt kort.

– De slängde ut mig och sa att jag var för läskig, berättar han.

Halloween har länge varit en viktig högtid för Ronny Thörnvall, 52, från Göteborg.

I helgen besökte han Halloween på Liseberg utklädd till ett 1800-tals spöke. Men vistelsen blev minst sagt kort. Efter att ha vistats mindre än en timme inne på nöjesfältet blev han utslängd.

Anledningen? Han såg alldeles för läskig ut.

– Vakterna var väldigt bestämda, men trevliga. Jag blev lite chockad när de ledde ut mig, berättar Ronny, som tidigare berättat sin historia för Göteborgs-Posten.

Uppskattas av många

Innan besöket på Liseberg deltog Ronny i en stor spökparad.

– Jag klädde ut mig till ett så kallat ”Steampunk-spöke”. Man kan säga att det är en blandning mellan klädsel från 1800-talet och science fiction.

Ronny har sedan flera år tillbaka varit med i ett community av personer som har som hobby att klä ut sig i Steampunk-stil. Varje år besöker de Halloweenfirandet på Liseberg tillsammans. De klär ut sig och tar bilder med glada besökare.

– Det har alltid varit uppskattat att vi kommer dit och lyser upp parken. När vi var där för två veckor sedan var det inga problem. Men nu i helgen lät det helt annorlunda.

Stoppades av vakter

Ronny bestämde sig för att gå till Liseberg efter den stora spökparaden.

– Jag hade ju redan lagt ner tid på att klä ut mig och sminka mig, och jag tänkte att det kunde vara kul att svänga förbi.

– Visst har jag förståelse för att en del kan bli rädda. Men jag ser alltid till att vara respektfull och hålla avstånd. Jag brukar också heja och prata för att små barn inte ska tycka att jag är för läskig. Många vill jättegärna ta selfies.

Men den här gången blev Ronny i stället stoppad av ordningsvakter hela tre gånger, och till sist utslängd.

– De stannade mig flera gånger och sa att jag utgav mig för att jobba på Liseberg. Till slut blev jag eskorterad ut, men de höll kvar mig utanför entrén.

Nolltolerans mot skrämsel

Utanför nöjesparken möttes Ronny av en Lisebergsanställd.

– Jag frågade om vi från föreningen inte var välkomna till parken längre. Då sa han att det var helt okej – så länge man inte var för läskig. Men jag har ju haft precis samma utklädnad för bara två veckor sedan, då var det inget problem.

Mårten Westlund är marknadschef på Liseberg. Han säger att han inte tänker kommentera enskilda fall.

– Men vi har haft en hel del problem under Halloween. Många utkläda och peppade, vilket är jättekul! Men börjar man skrämma andra gäster blir det ett problem, säger han.

– Ibland kommer folk sminkade och skrämmer andra gäster, det har vi en nolltolerans mot.

Följ ämnen i artikeln