Nu får tullpersonal i uniform bära vapen

TT

Publicerad 2024-01-15

Uniformerad tullpersonal ska få bära tjänstepistol.

Den organiserade brottslighetens utbredning ökar Tullverkets behov av beväpning. Nu ska uniformerad tullpersonal som gör kontroller vid gränserna beväpnas med tjänstepistol, exempelvis när narkotikabeslag tas om hand och transporteras.

– Vi gör väldigt, väldigt mycket större beslag i dag. Vi har inte haft några allvarliga incidenter, men däremot har oron hos personalen ökat, både oro för sig själva och för sina kollegor, säger generaltulldirektör Charlotte Svensson.

Det finns en ökad risk för att kriminella ska försöka återta det som beslagtagits.

– Just att vi möter mycket grövre organiserad kriminalitet i dag än tidigare, plus att vi gör de här väldigt stora beslagen, har lett till att vi behöver skydda personalen på ett bättre sätt i olika riskfyllda situationer.

Ett annat exempel på när beväpning kan vara aktuell är om underrättelser eller förhandsinformation indikerar att en situation kan bli särskilt riskfylld. Det blir Tullverkets kontrollavdelning som får bedöma när pistolbeväpning är motiverad.

Det kan dock dröja innan förändringen genomförs fullt ut, eftersom utrustning behöver köpas in och personalen utbildas. Tidigare har bara civilklädd tullpersonal som arbetar exempelvis med spaning och husrannsakningar varit beväpnad.

Följ ämnen i artikeln