Överlevde sjönöden på ketchup – nu vill jätten ge Elvis en ny båt

Publicerad 2023-02-25

Seglaren Elvis Francois överlevde nästan en månad i sjönöd i Karibien.

– Jag hade ingen mat. Det fanns bara en flaska ketchup ombord.

Nu efterlyser ketchupjätten honom – för att skänka en toppmodern skuta.

Elvis Francois, 47, jobbade med reparationer på sin segelbåt när han hamnade mitt i en storm. Oväder drog honom och båten ut på karibiska havet i slutet av december. Där skulle han bli kvar i flera veckor med ketchup som främsta näring, rapporterar CNN.

– 24 dagar. Inget land i sikte, ingen att prata med. Utan att veta vad jag skulle göra eller var jag var. Det var tungt. Vid ett tillfälle förlorade jag hoppet. Jag tänkte på min familj, berättar Elvis efter att han räddats.

”Bara en flaska ketchup”

Eftersom han inte hade navigeringskunskaperna eller utrustningen som krävdes kunde han inte ta sig tillbaka till land. Det blev ett oväntat – och oförberett äventyr.

– Jag hade ingen mat. Det fanns bara en flaska ketchup ombord, vitlökspulver och Maggi buljongtärningar som jag blandade med vatten.

Elvis Francois är från karibiska önationen Dominica, men han var vid en av grannöarna, Sint Maarten, när han sveptes västerut.

– Jag försökte ta mig tillbaka till hamnen. Men jag blev vilse när det tog så länge att få upp seglet. Jag ringde vänner och kollegor. Och de försökte kontakta mig. Men det fanns ingen signal. Jag kunde bara sätta mig ner och vänta, säger Elvis Francois enligt CBS.

Elvis Francois, 47, tillbaka på land.

Ristade ”hjälp” i skrovet

Med hopp om att räddas ristade han in ordet ”hjälp” i båtskrovet. Senare skulle det ordet besannas. Ett flygplan som flög över segelbåten såg nödropet. Sedan kunde Colombias marin rädda honom.

Elvis Francois togs till den colombianska staden Cartagena där han fick sjukvård. Han uppges vara i gott skick.

När han hittades låg båten skvalpande drygt 22 mil nordväst om Colombia, långt över 100 mil från där skräckresan börjat på Sint Maarten.

Heinz vill skänka båt till Elvis.

Ketchupjätten vill skänka skuta

Ketchupöverlevaren Elvis har fått stor spridning. Nu vill ketchupjätten Heinz se till att han inte hamnar i en liknande situation igen. Genom att donera en ”toppmodern” båt till honom.

– Vi söker trovärdiga ledtrådar som skulle ge oss kontakt med Elvis. Så vi kan hjälpa honom betala för en ny båt med full navigationsteknologi, säger Heinz till CNN.

Än så länge har företaget inte fått Elvis Francois på kroken. Man har försökt komma i kontakt med seglaren genom myndigheter, marinen och sociala medier där man använt hashtagen #FindTheKetchupBoatGuy. Ungefär ”hitta ketchupbåtsnubben” på svenska.

Följ ämnen i artikeln