Beskedet: Mats Löfving omplaceras – får andra arbetsuppgifter

Publicerad 2022-12-12

Regionpolischef Mats Löfving får andra arbetsuppgifter efter den senaste tidens granskningar, uppger polisen.

Hans relation med tidigare underrättelsechefen Linda Staaf granskas i dubbla utredningar.

”Bra att det inleds en förundersökning så alla får de svar som efterfrågas”, skriver Löfving till SVT.

Mats Löfving, regionpolischef i Stockholm, omplaceras och får andra arbetsuppgifter. Det meddelade polisen i ett pressmeddelande under måndagen. Detta efter den senaste tidens granskningar av Mats Löfvings roll som Noa-chef och relationen med dåvarande underrättelsechef Linda Staaf.

”Med anledning av den senaste tidens uppmärksamhet kring regionpolischefen i Stockholm, Mats Löfving, samt den förundersökning rörande grovt tjänstefel som åklagare vid särskilda åklagarkammaren inlett, har rikspolischef Anders Thornberg beslutat att Löfving tills vidare kommer få andra arbetsuppgifter”, står det i ett pressmeddelande från polisen.

Löfving: ”Bra att det inleds en förundersökning”

Mats Löfving skriver i ett skriftligt meddelande till SVT.

”Jag har blivit polis och därefter polischef för att fullfölja polisens fina uppdrag att göra konkret medborgarnytta. Det har inte varit möjligt den senaste tiden på grund av den stora uppmärksamheten på bland annat mig som person, där igenkänningsgraden dessutom varit begränsad. Därför är det bra att det inleds en förundersökning så alla får de svar som efterfrågas”, skriver han till SVT.

Löfving uppger att han efter samtal med rikspolischefen Anders Thornberg kliver åt sidan under den pågående utredningen.

”Det är av största vikt att medarbetarna får arbetsro för att kunna fokusera på vårt viktiga uppdrag”, skriver han.

Mats Löfving.

Dubbla utredningar

Relationen mellan Mats Löfving och dåvarande underrättelsechef Linda Staaf granskas i dubbla internutredningar efter den senaste tidens granskningar.

Den tidigare vice rikspolischefen anklagas för att ha dykt upp bakom ett träd när underrättelsechefen var ute och joggade.

Dagens Nyheter rapporterade även att Mats Löfving undertecknade ett beslut om att ge Linda Staaf ett tjänstevapen – trots att hon saknade behörighet.

Biträdande regionpolischef Mattias Andersson går nu in som tillförordnad regionpolischef med omedelbar verkan i stället för Mats Löfving.

Aftonbladet har sökt Anders Thornberg.

Linda Staaf.