Efter krigslarmet: Ansökningar till hemvärnet ökar med 480 procent

Publicerad 2024-01-17

Ansökningarna till hemvärnet har ökat med nästan 500 procent.

Krigsvarningen under Folk och försvar pekas ut som förklaringen.

– Vi måste försvara Sverige, säger Hawre Hawtan, 50, som är en av alla som sökt.

– Många har sagt det före mig, men låt mig göra det med ämbetets kraft. Mindre inlindat, och med en osminkad tydlighet: Det kan bli krig i Sverige.

Civilförsvarsminister Carl-Oskar Bohlins ord under inledningen av Folk och försvar har fått stort genomslag världen över och lett till bunkring av konserver och svenskar som letar skyddsrum.

Nu märker även hemvärnet av det ökade engagemanget.

Under inledningen av 2024 har 1 200 ansökningar kommit in, att jämföra med cirka 250 under samma period året innan.

– Det är mycket positivt. Den stora mängden ansökningar visar på att det finns en stark vilja att bidra till Sveriges försvar, säger överste Peter Öberg, chef för Rikshemvärnsstaben.

När Hawre Hawtan, som till vardags jobbar som undersköterska, nåddes av krigsvarningen från civilministern beslutade han sig för att skicka in sin ansökan.

– När jag hörde att det kunde bli krig i Sverige kände jag att jag ville göra rätt för mig, säger han.

Hawtan berättar han i första hand tänker att han kan hjälpa till inom vården, eller köra lastbil.

– Men om det behövs kriga så tvekar jag inte.

Hawre Hawtan, 50.

”Kommer aldrig lämna Sverige”

50-åringen kom till Sverige från Irak 1999 och säger att han aldrig trodde att han skulle få uppleva något liknande här.

– Jag är kurd och Saddam Hussein hade då begravt hundratusentals av oss och använt kemiska bomber. Det gick inte att kriga mot honom. Jag tänkte att det skulle komma en dag när det blev min tur, säger han och fortsätter:

– Men sedan kom jag till Sverige och det här är mitt hem nu. När jag är i Kurdistan säger jag att jag ska hem till Sverige. Det här är väldigt viktigt för mig.

Känner du någon rädsla?

– Nej, absolut inte. Vi måste försvara Sverige. Jag har två söner som är 18 och 19 år gamla, de kommer också att söka. Jag har sagt till min fru att även om man skulle be kvinnor och barn att lämna landet kommer jag och mina söner aldrig att lämna Sverige.

Hemvärnets bandvagnar utanför Hörby.

Följ ämnen i artikeln