EU i mål med migrationspakten

Publicerad 2023-12-20

EU-länderna och EU-parlamentet har kommit överrens om en ny migrationspakt, meddelar Tomas Tobé (M).

Överenskommelsen ska kommit till under onsdagsmorgonen.

– Efter intensiva förhandlingar och sju års blockering, så har vi äntligen en politisk uppgörelse om en ny, kontrollerad europeisk migrationspolitik, skriver Europaparlamentarikern Tomas Tobé (M).

Se pressträffen om migrationspakten i spelaren nedan.

I ett pressmeddelande under morgonen meddelade Tomas Tobé, Europaparlamentariker för Moderaterna att man nått en överenskommelse om en ny migrationspakt. .

– Det här kommer att vara viktigt för Sverige och Europa, skriver Europaparlamentarikern Tomas Tobé (M).

Tomas Tobé (M).

Förhandlingarna beskrivs som intensiva och enligt Tobé kommer det innebära en ökad kontroll vid EU:s yttre gräns, en minskad ekonomisk migration och ett större samarbete inom EU.

– Vi kommer nu äntligen har ett avtal på plats där alla medlemsstater kommer att ta samma ansvar, inte att några tar mer än andra. Det har tuffa förhandlingar men efter sju år gjorde vi det, äntligen, säger Tobé på en presskonferens under onsdagen.

Förslaget om en migrationspakt lades fram under hösten 2020 av Ylva Johansson (S), då inrikeskommissionär. Slutförhandlingarna har pågått under hösten med motstånd från Polen och Ungern.

– Det är en historisk framgång att vi har lyckats nå en överenskommelse om en gemensam migrations- och asylpolitik, säger svenske kommissionären Ylva Johansson i en kommentar till TT.

I och med onsdagens överenskommelse väntas den nya migrationspakten bli godkänd av både EU-parlamentet och EU:s ministerråd i början av 2024.

Även Abir Al-Sahlani (C) ser den nya överenskommelsen som ett steg i rätt riktning men menar att det i framtiden behöver göras mer för att alla ska dela på ansvaret.

– Tyvärr ser det ut som att överenskommelsen gör det möjligt att välja vilken typ av solidaritet man vill bidra med: ta emot flyktingar eller betala de länder som gör det. Detta är olyckligt, och något jag hoppas att vi kan rätta till i framtiden, säger Al-Sahlani i ett mail till Aftonbladet.

Följ ämnen i artikeln