Frida, 23, har säsongat i fem år: ”Blivit vuxen här”

Publicerad 2024-03-30

SÄLEN. Gabriel, 21, tillbringar mer tid i pjäxorna än i sina skor.

Alice, 20, festar sju dagar i veckan.

I fjällen tar tusentals unga sina första åk in i vuxenvärlden.

– Man har svårt att lämna det, säger Gabriel om säsongslivet.

Liftarna i Hundfjället har inte öppnat än när vi möter några av säsongsjobbarna nedanför backen.

Snart ska skidlärarna ge sig ut med sina grupper – och förutsättningarna ser goda ut.

– Snön som har kommit under natten var inte så himla tung, så nu är det ganska bra. Jag hoppas bara att den har kommit in till skogen också, så man kan åka lite offpist, säger Frida Wiberg, 23.

Både Frida Wiberg och Gabriel Nyrén ska jobba i klätterparken i Sälen i sommar.

Är alltid i backen

För henne och kollegan Gabriel Nyrén, 21, är det fullt fokus på skidåkandet – ska man åka hela dagen gäller det att vara pigg, och då blir det mindre tid för festande.

Här kan dagen börja redan klockan 7 med internutbildning. Sedan är det frukost tillsammans med kollegorna innan det är dags för skidskola till runt 15.30 på eftermiddagen.

Efter jobbet blir det ytterligare några åk, liksom på helgerna. Gabriel Nyrén säger att han snittar 40–45 skidtimmar i veckan.

– Man är mer i sina pjäxor än i sina vanliga skor. Men känslan av att ta av dem är fortfarande lika skön.

På after skin i Lindvallen är det fullt ös mitt på eftermiddagen. ”Det är mer hektiskt att jobba afterski än nattklubb”, säger en bartender.

Måste inte vara bra på skidor

Gabriel kommer från Stockholm och gör sin andra säsong i Sälen. Han har tillbringat alla sina sportlov i Åre och jobbet som skidlärare ”bara klickade”.

Men att vara bra på skidor är inte ett krav här.

– En sak jag minns från jobbintervjun var att de aldrig frågade om jag är duktig på skidor. Det var inte det intressanta. Utan det var mer vem jag är. Skidor kan man alltid lära sig, precis som våra elever.

Även Frida Wiberg, 23, från Linköping har åkt skidor varje år med familjen. Hon fick kontakt med Skistar på en rekryteringsturné för fem år sedan. Sedan blev hon fast.

Här finns både gemenskap och karriärmöjligheter som får många att stanna, tror hon.

– Man åker upp hit som 18–19-åring, flyttar till en ny stad. Man känner ingen, hamnar i ett boende där man blir som en familj och skaffar en egen grund att stå på. Jag upplever i alla fall att jag har vuxit upp här.

Många går på afterski efter en dag i backen – och då är det pjäxdans som gäller.

”Många kommer tillbaka”

Liftvärdar, barnaktivitetsledare, elektriker, hotellpersonal, mekaniker.

Totalt har Skistar runt 800 säsongsanställda i Sälen en vanlig vinter. Räknar man även in Åre och Vemdalen blir det 2 400 ”säsongare” i 80 olika yrkeskategorier.

De flesta är unga och gör sin första vinter max ett par år efter studenten.

– Det är många som kommer tillbaka. Man gör två, två och en halv säsong ungefär, lite mer inom skidläraryrket. Där är det utbildningar och annat som gör att de stannar lite längre, för att de har en målbild att utbilda sig inom sitt yrke, säger Tomas Berg, Skistars destinationschef i Sälen.

Robert, 52: ”Äkta vänner här”

Men här finns även andra som återkommer till säsongslivet.

Robert Mohnssen, 52, gjorde sin första säsong i Hundfjället 1991. Det har blivit en hel del Sälenvintrar sedan dess, med några ”vanliga jobb” däremellan.

– Nu är jag uppe och jobbar lite extra tre veckor över påsken, stöttar mina gamla polare. Jag ska baka pizza, säger han.

De finns en gemenskap bland säsongarna, även när det gäller den ”äldre skaran”, som gör att man vill komma tillbaka, säger han.

– Det är vänskapen – och det är härligt. Det är den där på macken, den på taxi och grabbarna här, säger han och pekar in mot Fompes grill.

– Det är äkta vänner som man har här uppe.

Nya vänner

Gamla vänskaper vårdas – och nya vänskapsband knyts.

Rumskompisarna Alma Honsberg och Ester Hägg kopplar av med en öl på sin lediga dag.

På topprestaurangen Snögubben i Lindvallen sitter Alma Honsberg, 19, från Tjörn och Ester Hägg, 19 från Torslanda framför brasan med varsin öl.

De har lärt känna varandra här i Sälen, bor tillsammans och jobbar med skiduthyrning och butik. I dag är de lediga och laddar upp för afterskin på värdshuset.

Gemenskapen är det bästa med säsongslivet menar de – och tycker att alla som funderar på det ska söka.

– Att få åka skidor och bara bo hemifrån en stund, i några månader. Det är jättekul, säger Alma.

”Det har nog blivit mer fest än skidåkning faktiskt”, säger Alice Bergström som säsongar tillsammans med Julia Lundström och Alice Melsen.

”Mer fest än skidåkning”

Några bord bort sitter ett livligt gäng och fyller på energin med köttbullar och öl efter en hård utekväll.

Vi får höra att det bästa med att säsonga ”helt klart är bärsen”.

– Man får genomlida tuffa kvällar och ändå ge sig ut i backen, konstaterar Hugo Åkerhielm, 20.

Liftvärden Alice Bergström, 20, håller med. Även om hon inte går ut varje kväll blir det i alla fall hemmafest sju dagar i veckan.

– Det finns ju de som är här bara för skidåkning. Men jag kom hit för både och. Det har nog blivit mer fest än skidåkning kanske, säger hon.

Aftonbladets team i Sälen: Reporter Nora Fernstedt och fotograf Magnus Sandberg.

Följ ämnen i artikeln