Anya, 33: ”Vi hoppades Putin hade lite vett – men tydligen inte”

Chocken lamslår invånarna i ”Lilla Ukraina” i New York

Uppdaterad 2022-02-26 | Publicerad 2022-02-25

NEW YORK. Det råder chock och förtvivlan i New Yorks ”Lilla Ukraina” efter ryska invasionen.

Sergiy Bondin, 45, har inte sovit en blund sedan bomberna började falla, och oroar sig nu för familjen som är kvar i hemlandet.

– De förbereder sig för att slåss, säger han.

Tvåbarnspappan Sergiy Bondin tar upp mobilen ur jackfickan. Nyhetsnotiserna strömmar in, sms från familjen också. Så har det varit hela dagen. 

– Mina syskon bor kvar i Ukraina. Jag är väldigt orolig för dem, men mina barn är ännu mer rädda. De frågar hela tiden vad som sker med deras kusiner, och vad vi ska göra för att hjälpa dem. Men jag vet inte, suckar han.

En del av Sergiys gamla vänner har packat väskan och flyr västerut i landet. Men hans syskon har svurit att de ska stanna och slåss för sitt land. 

– Vad ska de annars göra? Ukraina kan ju inte bara ge upp, säger Sergiy och rycker på axlarna.

Han står mitt i New York-kvarteren som kallas för ”Lilla Ukraina” – detta var en gång i tiden mittpunkt för tiotusentals ukrainska migranter som flydde hit efter andra världskriget.

45-årige Sergiy Bondin har inte sovit en blund.

Även i dag finns många ukrainska butiker och restauranger kvar i området. I skyltfönstren har de flesta hängt upp gulblå flaggor och posters med ”Nej till Putin”, med anledning av invasionen. 

”Biden måste bli tuffare”

Även Sergiy hänger upp en gigantisk fana på en av fasaderna, med silvertejp. För att visa att de står enade som ett folk, säger han.

– Det är en fruktansvärd situation. Putin är en terrorist som attackerar mitt hemland. Vi måste stoppa Ryssland i dag – det är slut på de fina orden nu. Biden måste bli tuffare. 

En bit bort ligger restaurangen Veselka. Där inne serveras borscht och piroger. Just i dag är stämningen lågmäld och dyster. 

Ägaren Jason Birchard, 55, kommer ut ur en sidodörr. Han är tredje generationens ukrainare och hans farfar öppnade restaurangen för snart 70 år sedan.

– Detta är en väldigt sorglig dag och jag känner en tyngd i bröstet. Det är en variation av känslor: jag är ledsen, arg, frustrerad, säger han. 

I veckor har han försökt vara optimistisk. Tänkt att det trots allt kanske skulle finnas en diplomatisk väg för att lösa spänningarna. Han skakar på huvudet. 

– Men tyvärr är vi nu i krig. Ryssland krigar inte bara med Ukraina – jag tror Ryssland är i krig med hela världen. Vi måste stå upp mot honom, säger han om Putin. 

Jason Birchard såg tv-bilderna i natt. På stridsvagnarna som rullade in, på missiler som blixtrade till över städerna. 

– Och jag bara grät, det gjorde jag verkligen. Allt känns så overkligt, säger han. 

Själv har han bara avlägsna släktingar kvar i Ukraina. Men majoriteten av hans restaurangpersonal har nära familj på plats i de attackerade städerna. En del har inte kommit in till jobbet idag.

– Flera av dem smsade mig under natten, förtvivlade och upprörda. De är rädda och vet inte vad de ska ta sig till, såklart. 

”Har inte ätit alls i dag”

Strax innan president Biden inledde sitt tal till amerikanska folket, för första gången sedan den ryska invasionen inleddes, samlades tusentals på Times Square i New York under torsdagskvällen.

En talkör ekade mellan skyskraporna: ”Stoppa kriget nu”.

Gulblå flaggor målades på demonstranters kinder, en del färg smetades ut av tårar.

Anya Stoian, 33, som kom från Ukraina till New York för sju år sedan, är en av de som ropar att kriget måste få ett slut. Hon ser trött ut. 

Anya med sin vän.

– Jag mår inte bra. Jag har inte sovit på hela natten, har inte ätit alls i dag. Mitt hjärta är krossat och jag är i total chock. Jag känner mig hjälplös och är väldigt oroad över min familj där hemma. 

Hon har kontakt med dem hela tiden. De mår bra, under omständigheterna. Men eftersom Ayna känner att det är så stor ovisshet om hur konflikten kommer utvecklas härnäst tycker hon att det är läskigt. Ibland känns det som om hon får svindel.

– Vi hoppades att Putin hade lite vett – tydligen har han inte det. Även om jag förväntade mig att något skulle ske så trodde jag aldrig att det skulle ske på den här nivån