Smittan skenar i Europa – men Sverige står redo för en fjärde våg

Publicerad 2021-11-18

Trots höga vaccinationssiffror skenar corona­smittan i flera europiska länder.

Oron för en fjärde våg i Sverige är stor, men enligt flera experter är vi väl rustade.

– Men om det går dåligt så kan vi får en ny epidemi, säger professorn Joakim Dillner till TT.

Coronaviruset sprids nu snabbt i Europa och vissa länder rapporterar nya rekordsiffror.

Norge, Danmark, Tyskland, Nederländerna, Belgien och Österrike – sex europeiska länder med liknande vaccinations­grad som Sverige – har drabbats av en tydlig fjärde våg.

Bland annat varnar Belgiens premiärminister Alexander De Croo för att ”alla larm­knappar nu lyser rött” då inte bara antalet bekräftade fall ökar, utan också antalet covidsjuka som behöver intensivvård.

Frågan många ställer sig nu är hur smittan kan skena trots många vaccinerade, och om samma trend snart kan ses även i Sverige?

”Kommer att öka här”

Magnus Gisslén, överläkare på infektionskliniken vid Sahlgrenska universitets­sjukhuset och professor vid Göteborgs universitet, säger i P1 Morgon att liknande siffror absolut inte finns i Sverige för tillfället men att viruset är svårförutsägbart.

– Vi har inte sett någon speciell ökning alls de senaste veckorna. Men i Belgien har man också hög vaccinations­täckning och många som haft infektionen men det visar att det är andra faktorer som spelar in, inte bara restriktioner och vaccin.

Enligt Magnus Gisslén är det väldig troligt att smittan kommer att öka även i Sverige, men att det är oerhört svårt att säga hur mycket.

– I länder med en hög vaccinations­täckning ser man mycket lägre dödstal och antal sjukhus­vårdade även om man har en stor smitt­spridning. Men ju större smitt­spridningen är desto fler blir svårt sjuka, så det vill man undvika av många skäl.

Kan bli ostoppbart

Är Sverige redo för en ny våg av covid?

– Ja, det tycker jag och med de nya åtgärderna som sattes in i går (som covidpass, reds anm) så är vi absolut det. Sedan får vi se vad som händer. Om det ökar så tror jag det är viktigt att sätta in ytterligare åtgärder, säger Magnus Gisslén.

– Vi kommer nog inte att bli av med den här smittan, utan kommer att få leva med det här viruset även om man har en oerhört hög vaccinations­täckning. Men ju fler som vaccinerar sig desto färre blir svårt sjuka.

Även Joakim Dillner, professor i infektions­epidemiologi vid Karolinska institutet, säger till TT att han tror att Sverige kommer att klara sig vid en fjärde våg:

– Vi har en så pass hög och jämn vaccinations­täckning över hela landet, även om den är mindre i vissa förorter och utsatta områden. Men om det går dåligt så blir det troligen en sådan sak som att någon varit ute och rest och sedan bevistar en större folksamling. Då kan det bli ostoppbart att vi får en ny epidemi.

– Viktigast är därför att stoppa insådd av mer virus från utlands­resenärer, vilket vi misslyckades med under den första vågen. Den som måste åka till ett land med hög smitta – där det är stor risk att bli smittad och få ett vaccin­genombrott – bör testa sig när den kommer hem, hålla sig hemma och inte ordna en fest veckan efteråt, säger Dillner.

Finns hög risk för ny spridning

Tove Fall, epidemiolog och professor vid institutionen för medicinska vetenskaper vid Uppsala universitet, säger till TT att en del av ökningen tros bero på avtagande vaccineffekt.

– Deltavarianten är så pass smittsam att den hittills uppnådda immuniteten i befolkningen inte räcker för att förhindra omfattande utbrott, framför allt inte i för viruset gynnsamma förhållanden under höst och vinter och när många människor samlas.

– Jag bedömer att det finns en hög risk för en ny stor smitt­spridning i Sverige, och att det finns åtgärder som kan vidtas redan i dag, som att återinföra karensdags­avdraget och att investera i testning och smitt­spårning.

Även Niklas Arnberg, professor i virologi vid Umeå universitet, säger till TT att han hade förväntat sig att covid­vaccinerna skulle begränsa smittan bättre.

– Men de här nya vaccinerna är tyvärr inte lika bra på att förhindra smittspridning. De är jättebra på att stoppa svår sjukdom och förhindra dödsfall, men att hålla tillbaka smitta klarar de inte på samma sätt.

Annika Linde, tidigare statsepidemiolog, kritiserar tillsammans med flera andra experter även beslutet att testa mindre.

– I dag kan Sverige ha en underrapportering av fall eftersom vi under en tid har slutat att ta prov på vaccinerade om de inte blir svårt sjuka. Om det försiggår en spridning av milda fall bland vaccinerade vet vi inget om det, säger hon till TT.

Folkhälsomyndigheten har dock nu backat från det beslutet, och har meddelat att från måndag 22 november ska regionerna återigen börja testa även fullvaccinerade med covidsymtom.