Nordkoreas hackerarmé – ”ett globalt hot”

Publicerad 2017-10-16

Omvärlden fruktar utvecklingen av Nordkoreas kärnvapenprogram.

Men diktaturen har andra vapen i sin arsenal.

En skuggarmé med 6 000 hackare – redo att skapa globalt kaos.

Kim Jong-uns ordkrig med president Donald Trump har fått människor att frukta ett kärnvapenkrig.

Men i skuggan av robottester, hemliga provsprängningar under jord och twitterhot har diktaturen byggt upp ett annat, mer diskret vapen.

– Alla fokuserar på svampmoln. Men det finns mycket större risk för en annan sorts förödande eskalation, säger Robert Silvers, som jobbade med it-säkerhet på Departementet för inrikes säkerhet under Barack Obama, till New York Times.

Nordkorea har byggt en cyberarmé med kapacitet att nu kunna beskrivas som ett globalt hot, skriver New York Times. 6 000 nordkoreanska it-soldater genomför operationer över hela världen och har hittills undgått att drabbas av konsekvenser.

– Det nordkoreanska cyberhotet smög sig på oss, säger Robert Hannigan, före detta chef för myndigheten som ansvara för Storbritanniens cybersäkerhet, till New York Times.

– Eftersom landet är sen sådan blandning av konstigt och absurt, medeltida och högst sofistikerat, har man inte tagit dem på allvar. Hur kan ett så isolerat, bakåtsträvande land ha den här kapaciteten?

Avslöjades av felstavning

Chris Inglis, tidigare vicechef för nationella säkerhetsmyndigheten NSA, svar på den frågan är att it-attacker och cyberkrigföring passar Nordkorea perfekt. Bland annat för att det inte är enormt resurskrävande.

– Man kan argumentera för att de har ett av världens mest framgångsrika cyberprogram, inte för att de är tekniskt sofistikerade utan för att de har uppnått alla sina mål till väldigt låga kostnader, säger han enligt New York Times.

Ett exempel som beskrivs av tidningen kommer från ifjol när nordkoreanska hackare bara vara några få bokstäver bort från att i en nätkupp stjäla över åtta miljarder kronor från New Yorks centralbank.

Misstaget som avslöjade dem var att de felstavad ”foundation” – ”fandation”.

Men de kom ändå över 650 miljoner kronor, enligt New York Times. Och diktaturens cyberkrigare beräknas stjäla hundratals miljoner kronor varje år, uppger tidningen.

Inga vapen kvar

Och det är svårt att få dem att sluta genomföra sina nätkupper.

Deras it-infrastruktur är så pass primitiv att den är mycket mindre sårbara jämfört med länder i väst. Dessutom tror experterna att Kim Jong-uns rådgivare kallt räknar med att inget land som drabbas av diktatorns cyberarmé svarar militärt av rädsla för konsekvenserna.

Och det är svårt att hitta ytterligare sanktioner att rikta mot Nordkorea.

– Vi har redan sanktioner mot allt och inget vi kan sanktionera. De är redan världens mest isolerad land, säger Robert Silver.

Kim Jong-uns hackare redo att
attackera
Nordkoreas militär hårdsatsar – på
nätattacker