Jomshofs svar efter Kristerssons utspel: ”Islamister kan inte sätta våra gränser”

Publicerad 2023-02-03

Om koranbränning provocerar Turkiet så ”elda hundra till” sa SD:s Richard Jomshof.

Då dundrade statsminister Ulf Kristersson i Expressen och menade att Jomshof utspel ”allvarligt skadade” Sveriges relation med Turkiet .

Nu svarar Jomshof:

– Vi kan inte under några som helst omständigheter låta islamister sätta gränserna för vår demokrati, säger han.

Rasmus Paludans koranbränning utanför Turkiets ambassad fortsätter sätta inrikespolitiska spår, och huggsexor inom regeringsunderlaget.

PLUS: ”Betalade tillståndet – är emot bränning”

Efter att statsministern kritiserat flera SD-utspel svarar nu Sverigedemokraternas rättspolitiske talesperson Richard Jomshof:

– Jag tycker inte att man ska elda böcker eller hänga upp dockor på Erdogan, för den delen. Det har jag varit tydlig med. Men jag står upp för vår åsikts- och yttrandefrihet. Vi måste kunna försvara åsikter och uttryckssätt, även i de fall vi inte delar dem, säger han i en kommentar till Aftonbladet.

Han fortsätter:

– Det spelar ingen roll om vi talar om att elda koraner, hänga upp dockor på Erdogan eller rita rondellhundar, Muhammedkarikatyrer och satirteckningar på Charlie Hebdo. Allt detta är legitima uttryckssätt och vi kan inte under några som helst omständigheter låta islamister sätta gränserna för vår demokrati

Svaret kommer efter att statsministern i en intervju med Expressen kritiserat Jomshof och Jimmie Åkessons utspel mot Turkiet och president Erdogan.

Kristersson störde sig mest på Jomshofs utspel i en intervju med Dagens industri förra veckan, då han kommenterade koranbränningen.

– Jag tycker inte att man ska göra det, men man får göra det och blir de upprörda, så elda hundra till, då, sa Jomshof.

Andreas, 39, hängde upp Erdogan-dockan

Ulf Kristersson visade tydligt i Expressen vad han tyckte om utspelet.

– Jag tycker att båda var dåliga uttalanden. Framförallt det om koranbränningen tycker jag var ett väldigt dåligt uttalande som på allvar skadar Sveriges möjligheter att kunna enas med Turkiet, sa han.

En centralt placerad person inom Sverigedemokraterna uppger för Aftonbladet att man tror att Ulf Kristerssons utspel sannolikt har internationella syften.

”Man försöker väl gulla lite med en viss islamistisk diktator”, säger källan.

Följ ämnen i artikeln