Johnson: Protester vanärade av kriminella

TT

Publicerad 2020-06-07

Black lives matter-demonstrationer har hållits i många städer i världen under helgen. Mestadels har protesterna varit fredliga men i Storbritannien vandaliserades statyer och antal poliser har skadats i London efter sammandrabbningar med demonstranter.

En staty av slavhandlare har rivits ned och slängs i en flod och en staty av den tidigare brittiske premiärministern Winston Churchill har vandaliserats i centrala London. Därtill har minst 14 poliser i den brittiska huvudstaden skadats efter sammandrabbningar, två av dem allvarligt, rapporterar Reuters.

"Människor har rätt att protestera fredligt och medan man distanserar sig socialt, men man har ingen rätt att attackera polisen", skriver premiärminister Boris Johnson på Twitter på söndagskvällen.

"Dessa demonstrationer hart vanärats av kriminella –och de sviker den sak de påstår sig tjäna. De ansvariga kommer att ställas till svars", fortsätter han.

Tiotusentals människor fyllde gator och torg i London, där protester har hållits i två dagar.

Utanför USA:s ambassader

Det var andra helgen i rad som det antirasistiska Black lives matter-nätverket höll demonstrationer i flera städer i världen, sedan den obeväpnade svarte amerikanen George Floyd dödades i USA i samband med ett polisingripande den 25 maj.

I Rom samlades tusentals människor på Piazza del Popolo-torget, där talarna uppmärksammade problemet med rasism på hemmaplan, i USA och i andra delar av världen. I flera andra städer, som i Budapest, Madrid och Köpenhamn samlades demonstranter utanför USA:s ambassader, skriver nyhetsbyrån AFP.

– Jag tycker verkligen att vi måste få ett slut på den strukturella rasismen som faktiskt är internationell, säger 24-åriga Gloria Envisas som deltog i demonstrationen i Madrid.

Demonstrationen i Köpenhamn samlade fler än 15 000 deltagare, enligt polisens bedömning. I Thailand hölls en digital manifestation på videoplattformen Zoom på grund av coronarestriktionerna.

– Alla har önskningar, alla har drömmar, allas blod är rött, säger Natalie Bin Narkprasert, en av dem som organiserade den digitala manifestationen.

Rev staty av slavhandlare

Omkring 10 000 demonstranter deltog i Black lives matter-protesten i engelska Bristol. En mindre grupp rev ned en staty som föreställer den tidigare parlamentsledamoten Edward Colston (som levde på 1600- och 1700-talet), eftersom han även var slavhandlare.

Videoklipp från händelsen visar hur demonstranterna fäste ett rep runt statyn och drog ned den, stampade på den och bar den till Avonfloden där den dumpades i vattnet.

Inrikesminister Priti Patel och den lokala polischefen Andy Bennett fördömer händelsen.

Protesterna sker samtidigt som allt fler länder inlett återöppningar efter att ha varit nedstängda under coronapandemins första fas, och flera regeringar har uppmanat sina medborgare att undvika folksamlingar på grund av risken för att smittspridningen ska ta ny fart. Bland andra har den brittiske hälsominister Matt Hancock varnat för att deltagande i Black lives matter-protesterna riskerar att bidra till ytterligare spridning av viruset.