McDonalds stänger alla restauranger i Ryssland

Uppdaterad 2022-03-09 | Publicerad 2022-03-08

McDonalds stoppar sin verksamhet i Ryssland tillfälligt.

McDonalds väljer att tillfälligt stänga alla sina restauranger i Ryssland.

Dessutom pausar företaget all verksamhet på den ryska marknaden.

Företagets 62 000 anställda i landet fortsätter att få sin lön.

McDonalds är nästa stora företag som väljer att stoppa sin verksamhet i Ryssland till följd av den pågående invasionen av Ukraina. Under tisdagskvällen meddelade McDonalds att alla restauranger i landet kommer att stängas ner tillfälligt, samtidigt som man pausar all verksamhet i landet.

”Konflikten i Ukraina och den humanitära krisen i Europa har orsakat obeskrivligt lidande för oskyldiga människor. Vi förenar oss med världen och fördömer våldet och ber för fred” skriver McDonalds i ett pressmeddelande från företagets VD Chris Kempczinski.

Sysselsätter 62 000 människor

McDonalds sysselsätter 62 000 människor i Ryssland och trots att beskedet får stora konsekvenser för de anställda väljer företaget att fortsätta att ge ut lön.

”Vi förstår vilken påverkan det här kommer ha på våra ryska kollegor och partners. Därför är vi beredda att stödja pallens tre ben i Ukraina och Ryssland. Det inkluderar att löner för alla anställda i Ryssland fortsätter” skriver Chris Kempczinski.

Vi förenar oss med världen och fördömer våldet och ber för fred” står det i ett pressmeddelande från Chris Kempczinski.

McDonalds har idag verksamheter i 850 samhällen i landet.

Ronald McDonald House påverkas inte

McDonalds skriver att man fortsätter att bedriva sin välgörenhet genom Ronald McDonald House i Ryssland. Även Ronald McDonald House i Ukraina arbetar tillsammans med sjukhus för att bidra med humanitärt stöd i hela landet.

”I resten av Europa kommer vi att fokusera på hur McDonalds bäst kan hjälpa behövande, både nu och i framtiden. Vi har redan sett ett extraordinärt ledarskap av våra team i Ukraina och Ryssland, och jag vet att resten av McDonalds är redo att stödja det stora antalet flyktingar som har påverkats av denna konflikt” skriver Chris Kempczinski i pressmeddelandet.

McDonalds har ingen tidsplan för när företaget kan öppna sina restauranger igen.

ANNONS