Succén: Valkompisen svarade på 150 000 frågor om EU-valet

Svaren hämtas från en databas med ett hundratal källor, som skapats av Aftonbladets journalister

Uppdaterad 2024-06-14 | Publicerad 2024-06-11

Det var en chansning – som gick hem.

Aftonbladets banbrytande AI-chatbot ”Valkompisen” har slagit alla förväntningar – och svarat på 150 000 frågor från Aftonbladets läsare.

– Vi är jätteglada över det enorma engagemanget. Vi var lite nervösa över hur det här skulle tas emot men vi kan se i våra undersökningar att publiken är mycket positiva, säger Emilia Cederholm, projektledare för Aftonbladets AI-nav.

Den 23 maj lanserade Aftonbladet ”Valkompisen” – en AI-chatbot som är specialiserad på att svara på allt om EU och EU-valet (här kan du läsa mer om hur vi tänkte inför lanseringen).

Svaren hämtas från en databas med ett hundratal källor, som skapats av Aftonbladets journalister och utvecklare. Efter valnatten har datan bytts ut mot resultatet och boten har kunnat svara på nya frågor.

Att satsa så mycket pengar och resurser på en helt ny produkt, baserat på ett helt nytt beteende och där vi släpper på en del av den stenhårda kontroll vi brukar ha på vårt innehåll var inte självklart. Dessutom visste vi sedan tidigare att just EU-valet brukar ha svårt att engagera publiken.

Skaparna av Valkompisen, från vänster: Johan Ekman, Konrad Cronsioe, Patrik Syk, Elin Wieslander, Vasilios Hatciliamis, Katarzyna Rosiak, Oleksandr Derechei, Emilia Cederholm och Titti Jersler. OBS! Bilden är ett montage.

Svarat på 150 000 frågor – hittills

Men nu kan vi konstatera att experimentet slog alla förväntningar. AI-boten har i skrivande stund svarat på över 150 000 (!) frågor. (De mest ställda frågorna – och några lite mer udda – kan du se här).

– Det här visar att vi kan erbjuda vår publik nya sätt att ta del av vår journalistik, på deras villkor - och att det finns ett enormt intresse hos läsarna att göra det, säger Martin Schori, biträdande redaktionschef på Aftonbladet.

Svaren faktagranskas

Valkompisen är ett unikt samarbete mellan teknik och journalistik och kollegor från olika avdelningar. Boten är fullpumpad med journalistik som den baserar svaren på. Dessutom ligger det oerhört mycket jobb bakom att gå igenom och faktagranska svaren, uppdatera databasen och byta ut de förprogrammerade frågorna. Efter valnatten byttes dessutom all förhandsdata ut mot valresultaten, så att Valkompisen kunde svara på frågor om det.

– Att följa frågorna har också gett oss massa insikter om vad våra läsare undrar över. Det är ovärderligt framåt. Vi har också lärt oss väldigt mycket om en ny teknik som just nu tar världen med storm, säger Titti Jersler, redaktionell utvecklingschef på Aftonbladet.

Nu är EU-valet och efterdyningarna snart över men det betyder inte nödvändigtvis att tiden är ute för Valkompisen.

– Just nu diskuterar vi vilka nya uppgifter som en AI-kompis skulle kunna ta sig an, säger Titti Jersler.

Allt du vill veta om Valkompisen!

  • Vill du veta mer om Valkompisen - läs här!
  • Här skriver också Martin Schori om varför vi skapat en chatbot.
  • Teknikintresserad? Här finns det du vill veta om hur vi gjort Valkompisen.
  • Läs gärna också Aftonbladets AI-policy
Martin Schori.

Följ ämnen i artikeln