Här kommer det att regna på midsommar

Uppdaterad 2024-06-20 05.16 | Publicerad 2024-06-19 13.05

Nu är det snart två dygn kvar till sillunch, nubbe och jordgubbar.

Men regnskurar ser ut att kunna hota midsommarfirandet på vissa håll.

– Det får man vara beredd på, men dansa små grodorna kan man göra i ur och skur, säger Lasse ”Väder–Lasse” Rydqvist.

Under veckan fram till midsommar är det ett tidvis kraftigt regnområde som berör norra Norrland.

– Vi får dras med en del regn innan midsommarafton. Men det har ändå sett bättre och bättre ut och det bäddar upp för att det kan bli rätt klassiska midsommartemperaturer, säger Lasse Rydqvist, meteorolog på Klart.

Temperaturen kommer ligga stabilt runt cirka 18 grader i flera delar av landet.

På onsdagen och torsdagen stannar regn och skurar kvar längst i norr men eftermiddagsskurar kan även förekomma i sydost.

Midsommarfirande på Skansen förra året

Soligt inledningsvis på midsommarafton

Midsommarafton ser nu ut att bjuda på soligt väder eller växlande molnighet i landets södra halva. Det kan till och med bli temperaturer upp mot cirka 25 grader.

– Många kan nog få njuta i solen under sillunchen men sen kan man nog tyvärr behöva räkna med regn på vissa håll, säger Lasse Rydqvist.

Det är i landets ändar som regnrisken är som störst. Främst i västra och norra Norrland blir det moln med risk för regn.

Sillunchen kan troligen intas utomhus i södra Sverige.

Men även södra Sverige ligger i farozonen för regnskurar. Regnväder drar in från Tyskland och kommer in över Halland och Skåne.

Regnskurarna blir kraftigare fram mot kvällen.

– Det beror lite på hur länge man håller igång firandet. Men är man vaken och igång runt midnatt så kan man säkerligen drabbas av regnet, säger väder-Lasse.

Meteorologen Lasse Rydqvist konstaterar att klassiska midsommartemperaturer väntar.

”Kan ligga inne bakis utan dåligt samvete”

Under natten till midsommardagen och på lördagsmorgonen fortsätter det att regna.

– Det är säkert många som kommer vakna upp till regn på midsommardagen. Om man fått i sig en eller två nubbe för mycket så kan man helt klart ligga inne bakis på lördagen utan dåligt samvete för att gå miste om soligt väder.

Vi kommer få uppleva stora temperaturskillnader mellan fredagen och lördagen och det blir allmänt svalare i större delen av landet.

– Det är tur för oss i Stockholm att midsommar är på fredag. Det skiftar kraftigt från cirka 22 grader på midsommarafton till cirka 14 grader på midsommardagen, säger Lasse Rydqvist.

Framförallt i landets norra och västra delar väntar regn på midsommar.

Midsommar är en högtid som kretsar så mycket kring vädret. Hur märker du av det i ditt jobb som meteorolog? Drunknar du i frågor om vädret så här dagarna innan midsommar?

– Haha, det är alltid extra spännande kring högtider eftersom vädret engagerar så många. Och jag skulle säga att midsommar är den dagen som är viktigast vädermässigt för folk. Med tanke på att man ofta har en förhoppning om att sitta utomhus vid till exempel sillunchen så spelar en liten regnskur mycket större roll än vad det hade gjort vid en annan högtid.

– Men som sagt, med rätt inställning så går det att dansa små grodorna även i ur och skur, säger väder-Lasse.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln