Kräver svar från statsministern efter Åkessons Ukraina-utspel: ”Går Putins ärenden”

Publicerad 2024-04-29

Utspelet från Jimmie Åkesson (SD) om att det svenska stödet till Ukraina har en gräns kritiseras hårt av oppositionen.

Nu kräver S och C besked från statsminister Ulf Kristersson (M) om vad som gäller.

– Ulf Kristersson måste klargöra om det finns en gräns för regeringen, säger Muharrem Demirok (C).

Följ ämnen
Ukraina

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkessons uppmärksammade utspel om att det finns en gräns för det svenska stödet till Ukraina möter kritik från oppositionen.

Nu kräver både S och C att statsminister Ulf Kristersson går ut och tar avstånd från uttalandet.

– Statsministern, som har SD i sitt underlag, måste ju avge sin åsikt i det här. Han bör ta avstånd från Åkessons uttalande och göra det väldigt tydligt och klart att det där inte har någon som helst relevans i regeringens syn på Ukraina, säger socialdemokraternas försvarspolitiske talesperson Peter Hultqvist.

SD-ledaren Jimmie Åkesson.

”Nyttig idiot åt Putin”

Peter Hultqvist säger vidare att kriget i Ukraina kräver långsiktighet och att stödet från väst måste vara kompakt och finnas både under och efter kriget.

– Vi kommer att ha ett väldigt långsiktigt problem med Ryssland och det kommer att kräva sammanhållning i Europa och det kommer att kräva att vi har en avskräckning som är tydlig, säger Hultqvist vidare.

– Vi kan inte ha den här typen av diskussioner om tveksamheter.

Peter Hultqvist anser att uttalandet från Jimmie Åkesson är synnerligen olämpligt.

– Det är ovanligt korkat. Man behöver inte bli nyttig idiot åt Putin, säger S-toppen.

Peter Hultqvist.

C-ledaren: Statsministern måste klargöra vad som gäller

Även Centerpartiets partiledare Muharrem Demirok kräver att Ulf Kristersson nu går ut och markerar mot Jimmie Åkessons utspel.

– Vi har ett läge där Ryssland forsätter sina offensiver mot Ukraina och har ökat offensiverna och rycker fram. I ett läge där Sverige är det land i Norden som ger Ukraina minst så måste Ulf Kristersson klargöra vad som gäller nu, säger Muharrem Demirok.

Centern vill att det svenska stödet till Ukraina ökar till en procent av

BNPSveriges BNP, bruttonationalprodukt, låg 2023 på strax under 6 295 miljarder kronor. Källa: SCB, jämfört med dagens cirka en halv procent.

– Det är så uppenbart att Jimmie Åkesson vet precis vad han säger, precis vilka signaler han skickar och det är precis de signalera som Putin vill ha. Vi har en partiledare som medvetet går Putins ärenden i det här läget, säger Muharrem Demirok.

Jimmie Åkessons resonemang kring en gräns för det svenska stödet till Ukraina skapar en osäkerhet om vad som gäller, anser C-ledaren.

– Jag har känt mig trygg tidigare men det här skapar osäkerheter. Ulf Kristersson måste klargöra om det finns en gräns för regeringen.

Muharrem Demirok.