Nu drar 5b–lågtrycket in: ”Meteorologens värsta fiende”

Publicerad 2024-04-23

Med bara en vecka kvar till valborg ser högtiden ut att kunna bjuda på milt väder.

Men innan dess drar en ny köldsmocka in över landet.

– Det blir en salig blandning av snö, regn och underkylt regn, säger meteorolog Lasse Rydqvist.

Våren har dröjt på sig med ovanligt kalla temperaturer över hela landet. Och ännu är det skäl att behålla vinterjackan på. Mot helgen drar nämligen 5b-lågtrycket in över delar av landet, något som innebär ytterligare en köldsmocka.

– 5b-lågtrycket är ju lite prognos­meteorologens värsta fiende för det är flera saker som är osäkrade i tidsschemat. Men just nu ser det ut som att det kan ju bli ett rätt bökigt dygn i norra Sverige på fredag. För då får man liksom en salig blandning av snö, regn och underkylt regn, säger meteorolog Lasse Rydqvist.

Vädermodellerna har svårt att fånga 5b-lågtryck då de inte ligger i det vanligaste västvindflödet. Det beror också på Sveriges långsmala geografi som gör det svårt att förutspå var lågtrycket träffar.

– Mardrömmen för oss som gör prognoserna är att det blir så osäkert när lågtrycket kommer just söderifrån. För då kanske man säger att ”det kommer inget regn till Göteborg”. Men sen regnar det hela dagen för det tog en västligare bana helt enkelt. Så det där är lite tråkigt och otacksamt för oss meteorologer. Att det kan gå lite hur som helst med ett sånt här lågtryck.

”Blåser isvindar”

Men vissa förutsägelser kan ändå göras. Enligt den nuvarande prognosen blir det snöblandat regn i Östersjölandskapen på torsdag som sen sprids västerut, framförallt över Svealand och Norrland på fredag. Det övergår i snöfall när det kommer upp mot landskapens norra delar natten mot fredag. På fredag stiger temperaturen och vädret bjuder på blöt snö och snöblandat regn vid Norrlands­kusten och i Svealand.

– Det ska ju vara sju bakslag innan det kan bli vår, som man brukar säga i bondepraktikan. Och på vissa håll i södra Sverige så tror jag att man börjar komma upp till ungefär sju stycken nu, säger Lasse Rydqvist.

Men det finns en ljusning. 5b-lågtrycket är nämligen hastigt övergående och redan mot början av nästa vecka stiger temperaturen.

– Då ser det ut som att vi ligger med normala temperatur för årstiden. I maj i södra Sveriges brukar det vara runt 16–17 grader åtminstone. Nu blåser det isvindar och det kommer det inte göra på samma sätt då. Utan då får vi ju ny värme från Sydeuropa som drar upp. Då ligger vi i en annan luftmassa också. Och det hjälper till ganska mycket för den upplevda temperaturen.

– Just nu ser prognosen bra ut. Det är verkligen så att den här värmen och solen kommer väldigt lägligt för de som ska fira valborg, tillägger Lasse Rydqvist.

Följ ämnen i artikeln