De dog i terrorattacken i Paris

Uppdaterad 2016-01-07 | Publicerad 2015-01-08

Tolv personer sköts ihjäl när de tre terroristerna öppnade eld på Charlie Hebdos redaktion.

Nio arbetade för redaktionen. Två var poliser. En arbetade som vaktmätare.

Här är namnen på dödsoffren.

Stephane "Charb" Charbonnier, 47

Redaktör och tecknare. Levde sedan 2011 med livvakter efter kontroversiella publiceringar av Muhammed-karikatyrer. 2013 sattes han upp på en dödslista för "brott mot islam" av Al-Qaida-finansierade tidningen Inspire efter att ha varit redaktör för ett nummer där man skämtade om profeten Muhammed.

2012 greps en man i La Rochelle för att ha uppmanat människor på nätet att halshugga "Charb".

Georges Wolinski, 80

Tecknare som varit aktiv sedan 1960-talet. Född i Tunisien av judiska föräldrar. Hade tre döttrar. Välkänd Paris-profil:

– Han var en mycket bra man och en mycket bra tecknare. Alla här omkring kände honom och såg upp till honom för hans arbete, säger ett kafebiträde på gatan där han bodde, Rue Bonaparte.

Bernard "Tignous" Verlhac, 57

Tecknare, publicerade sig i Charlie Hebdo och andra satiriska franskspråkiga tidningar. Började sin karriär på 1980-talet. Kom 2011 ut med boken "Fem år under Sarkozy" om den tidigare presidenten Nicolas Sarkozy som tecknaren ofta angrep i sina serier.

Jean "Cabu" Cabut, 76

Chef över tecknarredaktionen. Började sin karriär 1954, tjänstgjorde ett par år i det algeriska kriget men tecknade då också för olika tidningar. Arbetade därefter under många år på en rad magasin och tv-kanaler. Uppges ha varit den högst betalda serietecknaren i världen.

Bernard Maris, 68

Ekonom och journalist. Medverkade i Charlie Hebdo med en kolumn varje vecka och hördes regelbundet i fransk radio. Arbetade vid sidan av journalistjobbet som universitetslärare i Paris. Deltog ofta i tv-debatter där han gjorde sig känd för ett motstånd mot globaliseringen.

Michel Renaud

Tillfällig gästredaktör inbjuden för att leda arbetet med ett nummer av Charlie Hebdo. Tidigare stabschef hos borgmästaren i den franska staden Clermont-Ferrand. Tros ha haft med sig en vän in på redaktionen, Gerard Gaillard, som överlevde genom att ligga på golvet.

Philippe "Honore" Honoré, 73

Tecknare som publicerade sin första serieteckning som 16-åring. Publicerade flera böcker och bidrog regelbundet med material till Charlie Hebdo och var specialiserad på pussel.

Mustapha Ourad

Korrekturläsare. Uppväxt på ett barnhem i Algeriet och kom till Frankrike i 20-årsåldern. Hade nyss fått franskt medborgarskap. Drev ett eget företag för korrekturläsning med flera olika tidningar som kunder. Beskrivs som skicklig i sitt yrke, djupt litteraturintresserad och älskad av sina vänner.

Ahmed Merabet, 42

Polis som patrullerade det elfte arrondisementet när terroristerna slog till. Sköts ihjäl i en eldstrid utanför huset där redaktionen var belägen. Lämnar efter sig en fru.

– Vi är alla extremt chockade, säger hans arbetsgivare i en kommentar.

Franck Brinsolaro, 49

Polis som tros ha varit Stephane Charbonniers livvakt. Lämnar efter sig en ung dotter.

Elsa Cayat

Psykoanalytiker som hade en krönika med i vartannat nummer av Charlie Hebdo. Publicerade flera böcker som bland annat hade kärleksrelationer som tema.

Frédéric Boisseau, 42,

Sodexo-anställd som arbetade fastighetsskötsel i byggnaden där tidningsredaktionen var belägen.

Källor: The Guardian, The Independent, Daily Mail, France 3 Auvergne, Le Monde, Le Figaro

Följ ämnen i artikeln