Här är de viktigaste nya lagarna

Publicerad 2014-07-01

Lag mot penningtvätt: Innebär att det blir brottsligt att omvandla pengar från brott till vita tillgångar. Även så kallad självtvätt, alltså att tvätta pengar från egen brottslig verksamhet, blir olagligt.

Enklare andrahandsuthyrning: Det krävs inte längre lika starka skäl för att lägenhetsinnehavaren ska få tillstånd att hyra ut sin lägenhet i andra hand.

Hårdare regler för PPM-försäljning: Det blir inte möjligt att sluta avtal om förvaltning eller rådgivning av premiepension över telefon utan ett skriftligt avtal.

Lättare att bygga: Kravet på bygglov för vissa tillbyggnader och så kallade Attefallshus tas bort. Ett Attefallshus är ett bostadshus på max 25 kvadratmeter som det nu är fritt fram att bygga på sin egen tomt

Skydd för brottsoffer: En ny brottskadelag införs som syftar till att stärka brottsoffers ställning och förbättra systemet med ersättning för brott.

Stärkt skydd mot tvångs- och barnäktenskap: Brotten äktenskapstvång och vilseledande till tvångsäktenskapsresa införs. Möjligheten för omyndiga att få tillstånd att ingå äktenskap tas bort.

Lättare väcka åtal för förtal: Det blir lättare att väcka åtal för förtal och förolämpning. Detta ska öka möjligheterna för den som exempelvis förtalats på nätet att få hjälp av allmän åklagare.

Hårdare straff för mord: Lagtexten ändras i syfte att göra livstids fängelse till det vanligaste straffet för mord.

Skärpt straff för dataintrång: Brottet grovt dataintrång införs i brottsbalken. Det maximala straffet blir fängelse i sex år.

Sex med djur blir brottsligt: Sexuella handlingar med djur kan nu ge böter eller fängelse i högst två år.