Terrorgruppens makabra filmer

Publicerad 2014-06-14

"Det här är vår fotboll. Den är gjord av hud. #WorldCup".

Det makabra meddelandet lades upp på Twitter av terrorgruppen Isis under fredagen - med en länk till en film där en polisman halshuggs.

– Det är en del av deras strategi. Genom psykologisk krigsföring vill Isis sprida fruktan, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp.

Område efter område i Irak har den senaste veckan erövrats av Isis, Islamiska staten i Irak och Levanten. I terrorgruppens spår följer död och skräck, enligt en FN-rapport. Uppemot tusen civila tros ha mist livet - och i de ockuperade städerna kommer uppgifter om tortyr och regelrätta avrättningar.

På filmer som Isis själva har publicerat på Twitter ges en fruktansvärd inblick i terrorgruppens metoder, rapporterar Daily Mail. I en av filmerna syns beväpnade män bryta sig in i ett hus mitt i natten. Husägaren, enligt uppgift en irakisk polischef, övermannas och förs med våld in i sovrummet. 

Där halshuggs han.

Tillsammans med filmen publicerade Isis ett makabert meddelande:

"Det här är vår fotboll. Den är gjord av hud. #WorldCup".

Kontot togs ner strax efter publiceringen.

"De är skoningslösa"

Enligt Magnus Ranstorp, terrorforskare vid Försvarshögskolan, är metoden vanlig.

– Jag följer Isis på Twitter och tittar på vad de lägger ut. Det här är inte ovanligt. En eller två gånger om dagen dyker det upp någon halshuggningsbild. Det är en del av deras strategi: att genom psykologisk krigsföring sprida fruktan, säger han.

På andra filmer som publicerats på sociala medier syns Isis-soldater åka omkring i staden Mosul och öppna eld mot civilpersoner.

– De är skoningslösa. En sådan video visar vad som dagligen sker, säger Ranstorp.

Sedan tidigare har det rapporterats om hur Isis upprättat nya regler i erövrade städer i Syrien och Irak. 

– Det första de gör när de kommer in i en stad är att upprätta sharia-domstolar. Därefter arrangerar de publika events, som på medeltiden, med bland annat korsfästelser för kristna, säger Ranstorp.

Risk för inbördeskrig

Enligt Alwaleed Yahya al-Jubour, en aktivist i provinsen Diyala som SVT citerar, står Irak på gränsen till ett inbördeskrig mellan shia- och sunnimuslimer.

Isis har, enligt honom, samlat flera stridande grupper i landet.

– Bland dem finns både avhoppare från den Irakiska armén och före detta soldater från Saddam Husseins gamla armé, säger han.

Alwaleed Yahya al-Jubour fortsätter:

– I och med att armén lämnar sina posteringar är risken nu stor för att regeringen kommer att använda sig av shitiska milisgrupper. Samtidigt ser många sunnimuslimer jihadisternas frammarsch som ett sunnitiskt uppror eller till och med en revolution.

Många utlänningar i leden

En bild som Magnus Ranstorp bekräftar. Enligt honom samlar Isis dessutom stora mängder utlänningar under sig i både Irak och Syrien. 

– I sin senaste kampanj i Irak har de fritagit uppemot 4000 fångar. Vissa är tunga terrorister, andra är mindre skyldiga. Isis har absorberat de fritagna i sina led. Samtidigt har de väldigt många utländska stridande. 2000 personer från väst tros strida med dem och uppemot 11 000 personer från bland annat Saudiarabien och Marocko, säger han.