Spendera mer – då smakar maten mums

Publicerad 2014-05-22

KOSTAR DET SÅ SMAKAR DET Hummern upplevs ofta som godare på grund av dess höga pris.

Gratis är gott, men svindyrt smakar ännu godare.

Restaurangbesökare som köper dyr mat uppskattar den mer än om de beställer något billigt – även om det är samma mat.

139 personer åt buffé på en italiensk restaurang i New York och fick sätta betyg på sin smakupplevelse. Det fanns en buffé som kostade 50 kronor och en billigare för 25 kronor.

Forskare från Cornell University studerade svaren de fick och fann att mer än var tionde kund gillade den dyrare maten bättre, skriver Time.com.

Fler av de som åt av den billigare buffén kände dessutom dåligt samvete för att de tryckt i sig för mycket, fastän båda grupperna ätit lika mycket.

Det matgästerna inte heller visste var att de hade ätit precis samma mat.

– Vi blev fascinerade av att se att priset har så lite påverkan på hur mycket en äter, men en enorm påverkan på hur du tolkar upplevelsen, säger studiens författare, professor Brian Wansink som forskar om konsumenters beteende.

Vi tror dyrt är bra

Forskarna har inte dragit slutsaten om varför folk tyckte bättre om sin mat när den är dyrare.

Men det kan ha att göra med att vi tenderar att associera kostnad med kvalitet.

Annan forskning från Cornell University har visat att folk som äter i ett rum med lägre belysning får i sig 175 kalorier färre än om rummet är helt upplyst, och att de tycker att maten smakar bättre.

Forskarna tror att folk får en mer avslappnad och långsam matupplevelse om man släcker ned lite.