Regeringen överkörd om Förbifart Stockholm

Publicerad 2014-11-20

Frågan om Förbifart Stockholm tog i dag en ny vändning.

Riksdagens trafikutskott körde över regeringen och kräver nu frågan om när vägbygget ska återupptas behandlas inom kort.

– Målet är att riksdagen ska rösta redan i mitten av december, säger trafikpolitiska talespersonen Lars Hjälmered (M).

Sedan regeringsskiftet har byggandet av Förbifart Stockholm satts på paus, för att se över finansieringen. Miljöpartiet är sedan länge motståndare till Förbifarten, medan Socialdemokraterna varit för. Enligt planerna ska bygget återupptas den 1 maj 2015. Att bygget är satt på paus har väckt stark kritik från den borgerliga oppositionen både i Stockholm och på riksnivå. Frågan har sedan dess diskuterats flitigt både i Stockholmspolitiken och på riksnivå.

I dag tog frågan en ny vändning när riksdagens trafikutskott träffades.

Regeringen kördes över

Där kördes de rödgröna partierna över när Allianspartierna och Sverigedemokraterna beslutade att en motion om frågan om Förbifarten ska snabbbehandlas i kammaren.

– Vi bestämde att frågan om bland annat Förbifart Stockholm ska behandlas inom kort, med målet att riksdagen ska kunna fatta ett beslut om bygget ska återupptas redan den 1 januari, säger Lars Hjälmered (M).

Han menar att det är mycket angeläget att tvinga regeringen att få igång bygget snarast.

– Det lägger en grund för jobb och tillväxt i Stockholmsregionen. Det är nu stoppat vilket innebär att det kostar flera miljoner om dagen helt i onödan. Pengarna bara rinner ut. Vi tycker det är angeläget att riksdagen agerar snabbt för att sätta stopp för detta för att få det här viktiga projektet på plats och stoppa svinnet av skattepengar.

"Då blir det tydligt ja eller nej"

Lars Hjälmered hoppas nu att det blir en omröstning i riksdagen redan den 16 december om huruvida bygget ska återupptas den 1 januari 2015.

– Då blir det tydligt ja eller nej. Inte minst många socialdemokrater lovade före valet att Förbifarten skulle byggas. En av dem var Stefan Löfven.

Trafikutskottet beslutade på torsdagen även att snabbehandla en motion om Bromma flygplats, som syftar till att stoppa den förhandlingsperson som regeringen vill tillsätta som ska undersöka möjligheten att stänga flygplatsen och i stället bygga bostäder på platsen, rapporterar Dagens Industri.

– Det här är ett beslut som jag vet att väldigt många ute i landet har efterfrågat. Nu förutsätter jag att Stefan Löfven tar sitt ansvar och lyssnar på riksdagens menig om att rädda Bromma flygplats och återuppta bygget av Förbifarten, säger Annie Lööf i en kommentar.

Folkpartiets gruppledare Erik Ullenhag säger:

– Det är viktigt för Stockholm att FP och Alliansen nu gör vad vi kan för att återstarta bygget av förbifart Stockholm. Regeringens schabbel med frågan kostar skattebetalarna 4 miljoner kr varje dag. Om det blir majoritet i riksdagen för förbifarten borde Löfven skicka tackkort till oss för att vi räddar honom ur denna pinsamma hantering.

Tror inte bygget drar igång 1 januari

Trafikutskottets ordförande Karin Svensson Smith (MP) tolkar dagens besked om Förbifarten och Bromma som att oppositionen försöker störa regeringen så mycket de kan.

– Men jag noterar också att det använder ordet "inte" väldigt mycket. Jag skulle gärna vilja veta vad de har för visioner om framtidens transporter. De lanserade begreppet Sverigebygget med buller och bång, men i dag ser jag det inte på deras agenda, säger hon.

Tror du att Förbifart Stockholm att det sätts igång igen den 1 januari?

– Nej, det tror jag inte. Den överenskommelse som hela regeringssamarbetet bygger på är att Socialdemokraterna och Miljöpartiet har bestämt sig för att frysa vägbygget fram till första maj. Under den tiden och Stockholms läns landsting och Stockholms stad en möjlighet att överväga frågan och se var infrastrukturinvesteringarna gör störst nytta. Sedan får vi se hur det går. Frågan är där nu och regeringen kommer antagligen inte att göra något i närtid.