Maja, 11, hittade 1000 år gammal platta

Publicerad 2014-11-22

Det lönar sig att plugga.

Fråga Maja Sielski, 11. Hennes skolarbete har fått arkeologer över hela Europa att gå upp i limningen.

Tack vare studieflit fiskade hon upp en guldplatta som tros ha tillverkats för Harald Blåtands begravning, år 986.

– Man får rysningar, säger arkeologen Sven Rosborn.

När Malmötjejen Maja Sielski, 11, skulle skriva ett skolarbete om medeltiden bestämde hon sig för att göra det ordentligt. Hon började plöja internet och böcker för att ta reda på så mycket hon kunde.

– Jag tittade i skolböckerna och på bilderna såg jag ett mynt som såg ut som ett jag fick av min gammelfarmor, säger hon till Aftonbladet.

Hon tog med myntet till sin lärare, som omedelbart uppmanade henne att låta experter studera det.

– Fröken tyckte det var väldigt spännande, säger Maja Sielski.

"Helt sagolikt"

Det visade sig att det var en guldplatta och inte ett mynt, men det var fortfarande svårt att avgöra ursprunget.

Familjen bestämde sig för att visa föremålet för arkeologen Sven Rosborn. Han tror att plattan kan vara över 1000 år gammal och tillverkad för den danske kungen Harald Blåtands begravning.

– Bara tanken att jag har haft något från Harald Blåtands tid hemma hos mig gör att man får rysningar! Skulle det vara äkta vara skulle det vara helt sagolikt, säger han.

Kommer från Polen

Föremålet överlämnades till en släkting till familjen som jobbade som militär på den polska ön Wolin på 1940-talet. Det var just där som Harald Blåtand begravdes omkring år 986.

Om man väger ihop den informationen med plattans ojämna legering så tyder det på att föremålet är äkta vara, säger Sven Rosborn, samtidigt som han påpekar att det fortfarande är osäkert.

"Känner oss som Frodo"

Forskare från Danmark, Polen och Sverige har visat intresse för guldplattan.

– Vi har kontaktats av jättemånga som vill titta på den. Vi känner oss lite grann som Frodo i "Sagan om ringen". Föremålet får inte hamna i orätta händer utan helst på ett museum i Danmark eller Sverige, säger pappa Tomasz Sielski.

I väntan på den slutgiltiga analysen ligger plattan i ett bankfack. Oavsett hur historien slutar tycker Sven Rosborn att det finns en viktig lärdom att dra.

– Vilken underbar historia! Den visar att det behövs mer historieundervisning i skolan, säger han.