30-åriga Ellen startade insamling – räddade livet på rumänsk bebis

Publicerad 2015-07-30

Ellen Strömbäck hjälpte en rumänsk familj samla in pengar för att bygga ett eget hus – samtidigt som de fick bo i hennes lägenhet. Men kort efter hemkomsten till Rumänien blev bebisen Nikolas svårt sjuk och behövde hjärtopereras.

– Operationen skulle kosta så mycket att de var beredda att sälja huset, säger Ellen till Aftonbladet.

Lille Nikolas var bara drygt en månad när han hjärtopererades. Foto: Privat

En kväll i maj, när Ellen Strömbäck var på väg hem såg hon en familj i närheten av där hon bor.

– Utanför mig finns ett hostel och en liten gräsplätt. Där satt en man och en kvinna på två resväskor och såg uppgivna ut. Mellan sig hade de en liten bebis i en bärbar bilbarnstol, säger hon till Aftonbladet.

Ellen frågade om något hänt och paret, vid namn Emma och Albert, berättade att de kommit från Rumänien till Sverige för att jobba. Bebisen Nikolas var bara några veckor.

– En barndomsvän till Albert hade lurat dem och sagt att Sverige var guld och gröna skogar. Han hade sagt att han hade ett hus som de kunde få hyra och att han skulle möta dem på Centralen. Så de satte in pengar men sen dök han aldrig upp.

– De var superhungriga och ganska rädda.

Pengarna var slut

När Ellen träffade dem hade de varit i Sverige i tre dygn. Nu var fickpengarna slut och den lilla familjen hade ingenstans att ta vägen.

Efter att de pratat ett tag erbjöd Ellen dem att komma med hem till hennes lilla lägenhet, något som Metro var först med att uppmärksamma.

Familjen stannade i en månad.

Ellen själv flyttade hem till en kompis men besökte familjen varje morgon och kväll.

– Bara någon dag efter att de flyttat in skrev jag ett inlägg på Facebook där jag frågade om någon kunde hjälpa till med jobb eller pengar. Det fanns inga jobb men efter ett tag så kom det in en del pengar så att de kunde köpa mat.

Kort därefter blev Ellen kontaktad av tidningen Metro som skrev en artikel om insamlingen.

– Efter det började det strömma in pengar. Det var helt sjukt. Emma och Albert var så himla glada. Många skickade fina sms och bilder på sig själva och sina barn.

Åkte hem och började bygga hus

Totalt fick familjen in 62 000 kronor av svenskar som ville hjälpa. De åkte hem till Rumänien och började bygga sitt efterlängtade hus. Men så hände något. Nikolas, som då hunnit bli drygt en månad, blev allvarligt sjuk.

– Efter läkarbesök och kontroller visade det sig att han hade ett litet hål i hjärtat som troligen var medfött och som behövde opereras. Men det är så dyrt med sjukhusbesök i Rumänien, berättar Ellen som hela tiden haft fortsatt kontakt med familjen.

– Det var väldigt hemskt.

Hjärtoperationen skulle kosta så mycket att familjen riskerade att behöva sälja huset, något Metro var först med att uppmärksamma.

– Men tack vare en del av pengarna som var kvar från insamling samt extra som jag skickade ner så hade de råd att genomföra den.

Ska bli gudmor

Det har gått tre veckor sedan Nikolas opererades. Nu är han hemma igen och mår bra.

– Den 8 augusti ska han döpas och då ska jag åka ner och vara med. Jag har blivit tillfrågad att vara gudmor och min vän Axel som de träffade här i Sverige ska vara gudfar.

Ellen berättar att hon och vännen Axel kommer att ta med sig en massa extra bagage när de flyger ner – med kläder och leksaker som vänner och kollegor skänkt.

– Sen ska vi starta ett svenskt konto åt Nikolas där vi, och de som vill, ska månadsspara åt honom så att han får en bättre start i livet än vad hans föräldrar haft.

Känslosamt men härligt

Ellen beskriver de senaste två månaderna som extremt känslosamma.

– Det har gått upp och ner mellan hopp och förtvivlan. Enormt känslosamt men väldigt härligt.

– Jag trodde från allra första början att det skulle lösa sig, och det kommer det att göra.

Familjens hus är nästan klart, bortsett från fönster och dörrar. Men framtiden är fortfarande oviss.

– De bor på landet och har inga jobb. Tidigare har de åkt utomlands och jobbat i perioder för att få ihop pengar som de sparat.

Ellen berättar att Emma drömmer om att börja odla och sälja grönsaker. Och att starta något av ett kooperativ för att ta hand om barnen i byn så att kvinnorna kan få en chans att jobba.

– Det ska bli väldigt spännande att åka ner och träffa dem och prata om framtiden, säger hon till Aftonbladet.

Följ ämnen i artikeln