Assistansförening vädjar till regeringen

Publicerad 2015-11-03

”Kan få katastrofala konsekvenser”

Vilhelm Ekensteen, ordförande för IFA

Regeringen öppnar för att dra ner på kostnaderna för personlig assistans för att klara flyktingsituationen.

Intresseorganisationen IFA är mycket oroad och menar att det skulle slå hårt mot handikappade.

– Jag vädjar till regeringen att inte betala tragedier med tragedier, säger ordförande Vilhelm Ekensteen.

Regeringen är tydlig med att Sverige behöver spara för att klara den ökade kostnaden för flyktingmottagandet. Finansminister Magdalena Andersson har lyft fram assistansersättning och sjukförsäkringen som områden där det kan sparas pengar.

Nu slår IFA, Intresseorganisationen för assistansberättigade, larm. En sådan besparing skulle vara förödande, menar ordförande Vilhelm Ekensteen, som själv har assistans.

– Det skulle få katastrofala konsekvenser för enskilda människor. För de med assistansbehov handlar det om elementära saker som att komma upp på morgonen, gå på toaletten och få kläder på sig så man slipper sitta i mysbyxor hela dagen, säger han.

”Obegripligt”

Enligt honom är situationen redan pressad för många av de drygt 16 000 personerna som i dag är assistansberättigade. Regeringens utspel har därför skapat stor oro.

– Magdalena Andersson tror att det finns miljarder att ta från assistansen, men det finns det inte. Det är obegripligt att hon gör ett sådant uttalande.

Kostnaden för assistansersättning låg på drygt 28 miljarder kronor 2014. Magdalena Andersson har ännu inte presenterat hur en besparing skulle kunna se ut.

Är det inte rimligt att se över vad som kan göras för att minska kostnaderna?

– Kostnadsutvecklingen beror på att assistansreformen 1994 varit så framgångsrik. Innan dess levde folk på institutioner eller hos anhöriga under utomordentligt torftiga förhållanden. Att bryta det är en process som har pågått hela tiden, säger Vilhelm Ekensteen.

Tillsätter en utredning

Magdalena Andersson hänvisar via sin pressekreterare kommentarer till Åsa Regnér, barn-, äldre- och jämställdhetsminister, med ansvar för assistansfrågor.

Regnér skriver i ett mejl att regeringen kommer tillsätta en utredning som ska se över den lag som reglerar personlig assistans. Den nuvarande är 20 år gammal.

”Kostnaderna för assistansersättningen har också ökat kontinuerligt och kraftigt genom åren. Det är viktigt för legitimiteten att de medel som betalas ut till personlig assistans oförkortat går till denna assistans. En viktig fråga är därför om dagens ersättningssystem driver upp kostnaderna utan att det gagnar enskilda brukare. Vår utredning ska genomföras i samverkan med brukarrörelsen”, skriver hon.