’Får ligga kvar om de är tysta och inte tältar’

Uppdaterad 2015-11-04 | Publicerad 2015-11-03

Sent på tisdagskvällen satt de avhysta EU-migranterna från Sorgenfri kvar utanför stadshuset i Malmö i protest.

Men migranterna är inte Sveriges – utan deras hemländers – ansvar, menar statsminister Stefan Löfven.

– Jag vet att det är en utsatt situation, säger kommunalrådet Carina Nilsson (S).

På förmiddagen, efter rivningen av Sorgenfrilägret, tågade migranter och aktivister till stadshuset i Malmö.

Mellan husen skallade ropen:

"Var ska vi bo? Var ska vi bo?

"Avgå, Carina!"

"Stå till svars!"

Utanför stadshuset tänker migranter och aktivister sitta kvar, insvepta i filtar och täcken, på bäddmarasser och kartonger, tills de får ett svar på vart de ska ta vägen.

Vid 22-tiden på tisdagskvällen satt fortfarande ett 40-tal personer kvar. Utanför stadshuset pågick filmvisning och läget var lugnt.

”Manifestation – inte bosättning”

Strax efter klockan 23 så meddelade polisen att de cirka 120 personer, varav 70 migranter, som då var kvar utanför stadshuset ska få stanna – så länge de är tysta och inte slår upp tält, säger Richard Glantz vid polisen till TT.

– Vi ser det som en manifestation och inte en bosättning, säger han.

– Vi kommer inte att acceptera vindskydd och tält. Då blir det ju en camping och då får vi göra en ny bedömning.

Enligt Glantz kräver även ordningsstadgarna att de måste vara tysta på platsen under natten.

– Men de har de lovat och vi har ingen anledning att misstro dem, säger han till TT.

Och Carina Nilsson (S), kommunalråd i Malmö med ansvar för sociala frågor, står fast vid sitt svar.

”Måste följa lagen”

Tidigare under dagen mötte hon demonstranterna utanför stadshuset fört att meddela att alla erbjuds evakueringsbostad i några nätter samt bussbiljetter hem.

På evakueringsboendet finns plats för 50 personer under fem dagar.

– Jag vet att det är en utsatt situation, men samtidigt har jag varit tydlig med att vi inte kommer att anordna annat boende än evakueringslokalen vi ordnar nu, säger Carina Nilsson.

– Frivilliga kan göra hur mycket som helst. Det kan inte Malmö stad. Vi måste följa lagen, säger hon.

Samma budskap ger statsminister Stefan Löfven.

– Det (avhysningen) ska självklart genomföras med respekt för de mänskliga rättigheterna, men det är också så att man får inte bosätta sig var som helst i Sverige. Det får inte de som bor i Sverige, det får inte du eller jag göra, då måste lagen gälla lika för alla, säger han till TT.

”Hemländernas ansvar”

Enligt statsministern är det i första hand migranternas hemländer som har ansvaret för dem som i morse tvingades lämna ödetomten i Malmö, inte Malmö stad eller Sverige.

– De får komma hit självfallet och vara här en tid, men i det långa loppet är det deras egna länder som måste ta ansvar för att de får arbete, utbildning och bostad i sitt land, säger Stefan Löfven.

Malmö stad har under eftermiddagen haft möte med en representant från Rumäniens ambassad. Men det har inte förändrat läget för EU-migranterna på Sorgenfri.

– Vi har varit tydliga hela tiden. Vi följer vår handlingsplan, men är glada att rumänska ambassaden tar kontakt och att de öppnar för sina medborgare att ta kontakt, säger Carina Nilsson.

Enligt henne gäller fortfarande erbjudandet om fem nätter på evakueringsboende samt bussbiljetter hem.

– Sedan är det så att den långsiktiga lösningen finns i Rumänien, det handlar om att bygga upp system där som omfattar alla medborgare, säger Carina Nilsson.

Upprörd stämning

Strax före halv fem på tisdagsmorgonen kom polisen till slut till Sorgenfrilägret i Malmö, efter några dagars utdragen väntan.

Hundratals poliser deltog i aktionen.

Stämningen var mycket upprörd och de boende skanderade bland annat ”Malmö, Malmö”.

När polisen spärrat av kunde kommunen, strax före klockan åtta på morgonen, påbörja rivningen av migrantlägret, som uppförts på privat mark.

Bärgningsbilar och grävmaskiner rullade in på Sorgenfrilägret, där ett hundratal EU-migranter, framför allt från Rumänien och Bulgarien, bott under lång tid.

– Vi är här inne nu tillsammans med polisen som ska se till att lägret töms. Vi har påbörjat rivningen lite och bärgar just nu bilar som finns kvar, sa Jeanette Silow, avdelningschef för miljö- och hälsoskyddsavdelningen i kommunen.

Lägret är tömt

Vid 09.30-tiden hade alla EU-migranter avhysts från lägret.

– Ingen är kvar i lägret, de är på väg någon annanstans, meddelade Ewa-Gun Westford, presstalesman på polisen.

Då var tåget med migranter och demonstranter redan på väg mot stadshuset.

– Nu när de kört iväg oss ifrån lägret vill vi att politikerna ser till att vi får en plats där vi kan bo, säger Dorina Sandu, en av migranterna och en de sista att lämna Sorgenfri i morse.