USA: Nordkorea ljuger om ”vätebomben”

Uppdaterad 2016-02-21 | Publicerad 2016-01-06

FN:s säkerhetsråd har under onsdagskvällen suttit i ett extrainkallat möte med anledning av Nordkoreas påstådda vätebomb.

”Vi fördömer starkt testet”, skriver säkerhetsrådet i ett uttalande.

Nu säger de första analyserna från USA att Nordkorea ljuger om vätebomben.

Nordkorea uppgav tidigt i morse svensk tid att man genomfört landets första sprängning av en vätebomb. Ett skalv registrerades med magnitud 5,1 fem mil norr om Kilju i nordöstra Nordkorea, nära anläggningen Punggye-ri där landet tidigare genomfört kärnvapentester.

– Republikens första vätebombsprov har genomförts framgångsrikt klockan 10.00 (klockan 02.30 svensk tid), meddelade Nordkoreas statliga television.

USA: Nordkorea ljuger

Världen var inte sen med att fördöma testet och även Kina, Nordkoreas bundsförvant, som också sitter med i säkerhetsrådet, fördömde provsprängningen.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon kallade händelsen för ”djupt oroväckande”.

De första analyserna visar dock enligt ett uttalande från Vita huset att det inte alls rör sig om en vätebomb och att den underjordiska aktiviteten ”inte stämmer överens” med vad diktaturen påstår, skriver nyhetsbyrån AP. Däremot säger man att något form av kärnvapentest genomförts.

Vita husets presstalesman Josh Earnest säger att trots analysen så förändras inte den amerikanska regeringens bedömning av Nordkoreas tekniska eller militära resurser.

”En seismisk signal”

Om det verkligen är en vätebomb som har smällt av ifrågasätts även av svenska experter.

– Vad vi vet, utifrån de data vi har, det är att vi har en seismisk signal som har en magnitud på fem, ungefär. Det betyder att det är ett prov, eller en explosion, som har skett som är ungefär lika kraftig som den som utfördes 2013. Då bedömde vi att laddningsstyrkan var 10 till 20 kiloton, säger Anders Ringbom, forskningschef på Totalförsvarets forskningsinstitut till TT.

Vid den tidpunkten handlade det inte om en vätebomb, vars explosion skulle varit avsevärt kratfigare.

Tidigare sanktioner mot lyxvaror

Nordkorea har tidigare kraftiga ekonomiska sanktioner mot sitt kärnprogram och missilverksamhet, bland annat för tidigare kärnvapentester så sent som 2013. Även export av lyxvaror till den nordkoreanska eliten har skärpts.

Nu väntas fler sanktioner införas mot diktaturen, enligt FN:s säkerhetsråd. Vad det kommer att innebära ska diskuteras framöver.

Följ ämnen i artikeln