Björnfamilj sprider skräck i by i Medelpad

Publicerad 2015-06-26

En utsvulten björnhona sätter skräck i invånarna i Borgsjöbyn i Medelpad.

– En gång kastade jag en yxa mot henne i ren reflex, säger en boende som fått hela husvagnen förstörd i björnens jakt på mat.

En närgången björnhona med två ungar har den senaste veckan satt skräck i invånarna i Borgsjöbyn i Medelpad.

Promenadvägen är tom på folk, vittnar en boende om.

– Björnarna är här i stort sett varenda dag, berättar en man som vill kallas för ”Björkman”.

Det är han och hans frus biodlingar som björnfamiljen tros vara ute efter.

Den sena våren har gjort att växtligheten inte kommit i gång och björnarna, som inte ätit på hela vintern, har därför tvingats söka sig till öppna fält där gräset kommer tidigare. Och till Björkmans bidolingar där bilarverna erbjuder mycket proteiner.

– En gång var jag bara fyra meter från björnhonan. Jag hörde ett ljud från skogen och gick upp för att titta efter vad det var. Då upptäckte jag och honan varandra samtidigt. Jag kastade en yxa mot henne av ren reflex. Det var bara tur att jag inte träffade för då hade jag väl varit död i dag, säger Björkman.

Rev ner bisamhället

En timme senare kom björnhonan tillbaka och rev ner hela bisamhället. Björkman har försökt att hitta på alla möjliga åtgärder för att skrämma bort björnen. En gång körde han med en jeep mot henne. En annan gång fick han hoppa in i traktorn för att komma undan, säger han.

– Totalt 20 gånger har jag väl sett henne. En gång tog hon en myrstack en meter från husväggen.

”Känns obehagligt”

Anna Hultin, som även hon bor i Borgsjöbyn, berättar att hon inte vågar ta hit fåren som brukar beta av under sommaren på grund av björnen.

– Det vore en sak om hon bara varit här en gång. Men hon är ju hela tiden här i krokarna. Då är det obehagligt att vara ute i trädgården. Det känns inget kul helt enkelt. Jag tycker att de ska ta bort henne härifrån, då skulle det kännas bra.

Skyddsjakt inte aktuell

Länsstyrelsen i Västernorrland satte vid midsommar upp elstängsel runt bikuporna för att skydda bisamhällena. Men någon skyddsjakt är inte aktuell, säger Urban Östman, naturbevakare vid länsstyrelsen.

– Nu har vi satt upp elstängsel och en björn går inte tillbaka till ett ställe den har fått en stöt på. Fortsätter de att komma ändå så kommer skyddsjakt som en sista utväg. Men det är inte aktuellt i nuläget.

Urban Östman vittnar om att de fått in ovanligt mycket vittnesrapporter om björnar i år i länet generellt.

– I år är det extremt. Normalt så är det inte så här mycket björn som syns. Vi hörde om en fjolårsunge som varit framme vid ett dike som folk börjat mata. Det är det värsta man kan göra eftersom den som vuxen kan förknippa människor med mat. Dessutom skulle björnmamman kunna vara i närheten. Och hon vill ju försvara ungarna.

Följ ämnen i artikeln