Landslagsmålvakt säljer tröjor för flyktingar

Uppdaterad 2015-10-13 | Publicerad 2015-10-07

Lindahl: ”Känner så mycket för barnen”

Hedvig Lindahl och Lotta Schelin med några av tröjorna som auktioneras ut.

Hedvig Lindahl, målvakt i damlandslaget i fotboll, auktionerar ut sina matchtröjor till förmån för flyktinghjälp. En av mottagarna är Gula båtarna.

– Det är tio tröjor totalt, och hittills har jag nog dragit ihop fyra-femtusen. Det börjar gå mot sitt slut men det finns fortfarande chans att vinna några av dem!

Hedvig Lindahl har rekord i antal spelade landskamper för en svensk dammålvakt. Hon var med i VM i Kanada i somras, och spelar till vardags i Chelsea Ladies FC. Nu säljer hon sina matchtröjor, signerade av hela svenska truppen, för att samla in pengar till flyktinghjälp.

Här hittar du auktionerna.

”De lever med ljudet av bomber”

– Jag slogs av hur illa ställt det var i Syrien redan för några år sen efter att jag såg någon video därifrån. Sen lärde jag känna en man på en däckfirma i Malmö, Issam, som var från Syrien. Han kunde inte svenska och jag kunde inte arabiska, så jag försökte med kroppspråk fråga om han hade flytt, och att jag kände med honom och hans folk, berättar Hedvig Lindahl.

De fortsatte ha kontakt och har bland annat kommunicerat via appen Whatsapp med hjälp av Google Translate.

– Han flydde från Syrien för några år sen. Han och hans närmaste familj har klarat sig ganska bra, men det är många av hans närstående som är kvar i Damaskusområdet eller har lyckats fly till Libanon. Jag började känna mer och mer att jag ville göra något. Framför allt är det hans systerson som är fem år och som har både cancer och hepatit C, han får ingen medicin och har väldigt ont. De lever med ljudet av bomber hela tiden, säger Hedvig Lindahl.

– Jag känner så mycket för de här barnen, alla barnen därnere.

”Plötsligt kom de med tio stycken”

Bilden på den lille drunknade pojken Alan Kurdi var, som för många andra, det som fick Hedvig att till slut göra slag i saken.

– Jag tänkte att jag kan ju inte ge bort alla mina egna pengar, och jag kan inte jobba extra, men tröjor vill folk alltid ha. Man får ju inte så många när man är damspelare, så det var ett litet problem, men plötsligt så kom landslagsmaterialaren med tio stycken!

Lagkamraterna har förutom att signera tröjorna också ställt upp som ”modeller” till auktionerna. Även fotografen ställde upp gratis.

Säljs med specifika mål

De olika tröjorna presenteras med en text om huruvida de burits i match och i så fall vilken, och varje tröja säljs till förmån för specifika syften - UNHCR, Gula båtarna, privata initiativ, och så en till Issam och hans familj.

– Hans är den snyggaste tycker jag, den svarta. Annars spelar det inte så stor roll. Jag hoppas att pengarna kan ge dem några månader med lite lugn, att komma ifatt och så, säger Hedvig Lindahl.

”Livsavgörande insats”

– Gula båtarna kändes som att man verkligen kan göra en livsavgörande insats. Hade jag varit rik hade jag velat köpa båtar själv och sätta ner i Medelhavet, det är där folk dör. Något kan man alltid göra, och det här är vad jag kan göra.

Så kan du stödja Gula båtarna

Swish. Swisha valfritt belopp till nummer 123 114 7313. Mottagare: Gula Båtarna.

SMS. SMS:a BÅT100, BÅT200, BÅT300 eller BÅT500 till nummer 72600 för att skänka 100–500 kronor.

Bankgiro. Sätt in valfritt belopp på bankgiro 5037-0378

Gula båtarna är Sjöräddningssällskapets och medieföretaget Schibsteds projekt för att rädda liv på Medelhavet, med två räddningsbåtar och frivilliga sjöräddare.

Följ ämnen i artikeln