En död i Vasaloppet

Publicerad 2013-02-25

En man i 60-årsåldern avled när han deltog i Vasaloppet under måndagen.

Mannen som åkte det öppna spåret segnade ner i närheten av passeringskontrollen i Risberg.

– Deltagande läkare påbörjade hjärt- och lungräddning men senare kunde vi konstatera att hans liv inte gick att rädda, säger tävlingsläkare Ulf Hållmarker till Aftonbladet.

Det var i förmiddags som en man 60-årsåldern, hemmahörande i norra Sverige, avled i samband med sitt deltagande i Vasaloppet Öppet Spår.

Mannen som åkte i det 90 km långa loppet föll ihop i spåret i närheten av en passeringskontroll.

”Gick inte att rädda”

– Läkare som deltog i loppet påbörjade hjärt- och lungräddning, precis som man ska och sedan tog Vasaloppets egna läkare över. Men vi kunde senare konstatera att mannens liv tyvärr inte gick att rädda, säger tävlingsläkare Ulf Hållmarker till Aftonbladet.

Det är troligt att mannen dog av hjärtstopp, men helt säkert vet man inte.

– Det tedde sig som ett hjärtstopp men om det var det får obduktionen visa, säger Ulf Hållmarker.

Vasaloppet har stor beredskap för att någon sådant här ska hända.

– Vi har hjärtstartare och utrustad personal vid alla kontroller och i mobila team i spåret. När larmet går inställer vi oss snabbt, säger Ulf Hållmarker.

Latent sjukdom bakom

I regel är det sjukvårdspersonal som deltar i loppen som är först på plats och kan hjälpa den som drabbas av hjärtstopp.

Enligt Vasaloppet drabbas i genomsnitt en person på 50 000 av plötsligt hjärtstopp, och under Vasaloppet är det väldigt sällsynt. Totalt har 17 personer omkommit till följd av hjärtfel under något av loppen.

– Men jag vill ändå påpeka att det är nyttigt för hjärta och kärl att motionera. Några har oturen att ha någon latent sjukdom som dyker upp i ett sådant här sammanhang, säger Ulf Hållmarker.