Saab-affären helt klar

Publicerad 2012-09-03

Saab ägs nu av elbilskonsortiet Nevs.

Affären blev klar i fredags, uppger Nevs i ett pressmeddelande.

Köpet betalades kontant.

Saab-affären är nu helt i hamn, uppger konkursförvaltaren i ett pressmeddelande.

– Nu kan arbetet med att implementera affärsplanen intensifieras med fokus på att ta fram en elbil i världsklass i Trollhättan, säger Karl-Erling Trogen, styrelseordförande för National Electric Vehicle Sweden AB, Nevs, i ett pressmeddelande.

Hur mycket köpet av Saab kostade för Nevs är hemlig, men enligt pressmeddelandet betalades köpesumman kontant.

Startar elbilsproduktion

De nya ägarna planerar att lansera sin första elbil som bygger på Saabs teknik om ett och ett halvt år.

– Utvecklingsarbetet av vår första elbil har pågått en längre tid i Kina och Japan, och i och med att vi nu äger anläggningen kan vi fortsätta utvecklingen på plats i Trollhättan, säger Kai Johan Jiang, vd i National Electric Vehicle Sweden AB i pressmeddelandet.

Rekrytering pågår

Hur många som kommer att bli anställda för att utveckla och tillverka de nya bilarna är ännu inte klart. Än så länge har 75 personer, produktionspersonal och ingenjörer, fått jobberbjudande från bolaget.

– Vi kommer att rekrytera de talanger och det antal som vi behöver, sen kan vi inte ge några formella löften för alla personer. Det kommer bli både tidigare saabpersonal och kompetenser med ny kompetens, säger Mattias Bergman talesperson på Nevs till Aftonbladet.

Håkan Skött som haft ansvar för IF Metalls Saab-personal efter konkursen har pratat med den nya arbetsgivaren om personalbehoven.

– Vi har pratat med dem haft inledande diskussioner vill inte gå in på vad vi snackar om. Men det är skönt att köpet är färdigt, säger han.

Får inte ha gripen

Namnfrågan är löst, enligt köparen Nevs. Under sommaren har frågan diskuterats och Saab och Nevs har nått en överrenskommelse kring varumärket.

De nya elbilarna som kommer att produceras i Trollhättan kommer att få kallas Saab, men de får inte använda logotypen, den så kallade Gripen.

NEVS ägs till 100 procent av National Modern Energy Holdings Ltd, vars grundare och huvudägare är Kai Johan Jiang.