Så är anställda i alla åldrar en styrka

Publicerad 2013-09-24

Erfarenhet – eller energi och framåtanda.

Därför mår firman bra av anställda inom alla åldrar.

Freddy Johansson, varuhuschef på Ikea Kungens Kurva.

Stora företag, större arbetsstyrka. Och när personalen växer blir åldersspannet bredare. Ikea i Kungens Kurva har över 900 anställda. Från ungdomar som extrajobbar på sin första arbetsplats till människor med vuxna barn. Däremellan även småbarnsföräldrar i 30-40-års åldern. Olika åldersgrupper innebär olika frågor, problem och lösningar. Ledigt för tenta i plugget, vabbande och så vidare.

– Det blir lite av ett pusslande, säger Freddy Johansson, varuhuschef på Ikea Kungens Kurva. De har till exempel olika tider som de kan arbeta. Men jag ser det som en styrka också. Varuhuset har, som du upplever det, öppet 10-20. Men verksamheten pågår 05 till 23. Så det har hänt att vi har haft till exempel idrottare anställda som gärna jobbar extra tidigt på morgonen.

Freddy förklarar att Ikea arbetar aktivt med att ha en personalstyrka med stor mångfald. Såväl kulturell som åldersmässig.

– Det är en väldigt viktig parameter särskilt ur kundens perspektiv eftersom det återspeglar vardagen. Det ger oss också en väldigt dynamisk personal. Vi har över 900 anställda och försöker skapa en mix på alla avdelningar, i den mån det går. Olikheter tillför mycket.

Ser rekryteringsprocessen annorlunda ut för olika åldrar?
– Nej inte särskilt. Ibland har vi grupprekrytering och då är det vanligt med att fler yngre kommer på intervju. Men vi har inga rekryteringar som riktar sig mot antingen äldre eller yngre. Det är viktigare att vi står på samma värdegrund.

Vad kan äldre lära yngre?

– Det beror på var på företaget man är. Om vi tar säljavdelningen som exempel, den största verksamheten, har de äldsta erfarenhet av grundläggande säljmetoder. De kan våra handelssystem och det finns ett stort värde i den gamla skolan.

Den nya skolan då, de som kanske stiger in på sitt första jobb?

– Värdet i den yngre skolan är ett positivt framtidstänk. De har en energi och vill prova på saker, en känsla av att man är i början av något nytt helt enkelt. Och det ger ju ett tillfälle för de äldre att gå igenom rutiner igen, kanske upprepa saker de inte behövt göra på länge.

Även i egenskap av arbetsledare eller chef tillhör du en åldersgrupp. Du kanske är en 30-något singel med en etta i innerstan eller är gift och har tonårsbarn i en villaförort. Att du till exempel förstår dig på de allra yngsta anställdas referensramar är inte helt självklart. Vardagen för en 18-åring idag ser trots allt annorlunda ut än den gjorde 1993 eller för den delen 1983.

Hur gör man för att inte fatta beslut eller lösa problem endast från sin egen åldersgrupp?

– Ännu en gång är det grundläggande att förstå vikten av olikhet och anpassa ledarskapet efter situationen. Det gäller att ha en hög medvetandegrad om olika åldrar och deras situation. Annars hamnar du ju bara med dem du kommer bäst överens med. Men jag har under mina 15 år här inte upplevt några problem mellan olika åldersgrupper. Återigen, man ska stå för samma värderingar. Då blir åldern ett väldigt litet problem.

Följ ämnen i artikeln