Grafik: Här stänger Europa sina gränser

Uppdaterad 2016-02-18 | Publicerad 2016-02-17

”Mitt Europa bygger inte murar”, sa statsminister Stefan Löfven (S) i september förra året.

Men nu stänger land efter land sina gränser för människor på flykt – med taggtråd och stängsel.

– Det är nödvändigt för ett ordningssamt och humant mottagande, sa Österrikes försvarsminister Gerald Klug när landet byggde sitt stängsel lagom till jul.

Några faktiska murar har inte byggts i Europa sedan Stefan Löfven höll sitt tal på Medborgarplatsen i Stockholm.

Men det den socialdemokratiske statsministern vädjade om, ett permanent och ovillkorligt system där EU ökar sitt antal kvotflyktingar, har inte heller hänt.

– Om vi bär denna uppgift tillsammans, då kan vi göra skillnad för människor, alla EU-länder måste hjälpa till, sa Löfven.

Den europeiska unionen är långt ifrån enig kring hur människor på flykt från framförallt krigshärdar i Mellanöstern ska tas emot och få ett drägligt liv i ett europeiskt land.

Stängsel blivit vanligare

Sedan Löfvens tal i september 2015 har istället stängsel av olika slag blivit allt vanligare vid gränserna längs den så kallade Balkanrutten, den väg flest flyktingar försöker ta sig till Europa.

Ett av de mer anmärkningsvärda byggena är det två meter höga och över tre kilometer långa stängslet vid Spielfeldgränsen mellan Österrike och Slovenien som blev klart kring jul. Stängslet är det första inom den passfria Schengenzonen för EU-länderna.

Stängslet restes då antalet människor på flykt just börjat sjunka, sedan en överenskommelse gjorts mellan EU och Turkiet.

I utbyte mot stora summor EU-pengar gick Turkiet med på att bygga fler flyktingläger, för att förhindra flyktingar från att med hjälp av smugglare välja den livsfarliga vattenvägen till Europa.

Hantera flödet bättre

Men stängslet mellan Slovenien och Österrike handlade inte om att stoppa människor på flykt, enligt Gerald Klug, socialdemokratisk försvarsminister i den österrikiska regeringen.

Österrike tog förvisso emot nästan 100 000 asylansökningar förra året, men ett stort antal människor tog sig också vidare till Tyskland och Skandinavien.

Stängslet skulle utgöra en "säkerhetskorridor" och hantera flödet av människor på ett bättre och mer ordnat vis, menade Klug.

– Det är nödvändigt för ett ordningssamt och humant mottagande, sa han i höstas.

Bett Nato om hjälp

Flyktingsmugglingen till havs pågår också fortfarande i allra högsta grad. Över 84 000 människor har tagit sig till Europa havsvägen bara under årets två första månader, enligt statistik från IOM, Internationella organisationen för migration.

Bland annat Tysklands förbundskansler Angela Merkel har för EU:s del lämnat en förfrågan till Nato om att försvarsalliansen ska bevaka gränsen mellan Turkiet och Grekland.

Lyckas inte Turkiet och EU på ett bättre sätt stoppa smugglingen har de fyra länderna Tjeckien, Polen, Ungern och Slovakien i den informella sammanslutningen Visegrad sagt att det kan finnas anledning att ompröva säkerheten vid EU:s yttre gräns.

Det flyr de från – och så många får stanna i
Sverige
Hjälp, vad händer? Vi förklarar
flyktingkaoset