Häftig debatt i Agenda om vinster i välfärden

Publicerad 2016-09-04

Regeringens utredare Ilmar Reepalu arbetar på ett förslag om att begränsa vinstuttagen i välfärden.

I kväll debatterade civilminister Ardalan Shekarabi (S) och Centerpartiets Annie Lööf frågan i SVT:s Agenda.

– Det var hårda ord men det kanske ändå finns en vilja att kompromissa, säger Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap, till Aftonbladet.

En modell för att begränsa stora vinster i välfärden uppges vara färdig den 1 november, enligt Ilmar Reepalu (S) som är regeringens utredare i frågan. Tidigare i dag uppgav han att vinsterna ligga på under tio procent av investerat kapital.

Reepalus utredning har jämfört privata serviceföretag som frisörer, chaufförer och tandtekniker med företag i välfärdssektorn. Han säger att de förstnämnda ligger på omkring 10 procent i vinstuttag medan välfärdsbolagen har 40–50 procent.

”Fondsocialism”

I kväll debatterade civilminister Ardalan Shekarabi (S) frågan med Centerpartiets partiledare Annie Lööf.

Shekarabi hävdade att omkring 15 miljarder hittills tagits ut i vinster. Ett överskott som han sa i stället borde återinvesteras i verksamheten.

– Man kunde anställa fler lärare och höja lönerna, sa han.

Annie Lööf kritiserade civilministern och regeringen och kallade det för ”fondsocialism” och liknade förslaget på återinvesteringar med de gamla löntagarfonderna.

– I stället borde vi ha ett tryggt ledarskap och en möjlighet att välja. Jag är väldigt beklämd. 47 av de 50 skolor med sämst resultat är kommunala, sa hon.

”Brutala konsekvenser”

Annie Lööf (C) hävdade vidare att förslaget, om det blir verklighet, kommer innebära en jakt på framgångsrika företag.

Ardalan Shekarabi (S) höll fast vid de 15 miljarderna som tagits ut i vad han kallade ”övervinster”.

– Är det inte rimligt att de 15 miljarderna används för att förstärka välfärden i stället för att investeras i andra länder. Svenska skattebetalare ska väl inte finansiera norska förskolor, sa han.

Annie Lööf kontrade med att förslaget, om det blir verklighet, kommer att få ”brutala ekonomiska konsekvenser”.

Debatten avslutades med frågan om det kommer bli möjligt att få igenom förslaget i riksdagen.

– Vi kommer att stå fast vid detta, var civilministerns besked.

Expert: ”Kompromissmöjlighet”

Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, säger att han tycker att tonen var bitvis hätsk i debatten i Agenda, men att det ändå kan finnas en kompromissmöjlighet mellan Regeringen och Alliansen.

– Det var hårda ord men det kanske ändå finns en vilja att kompromissa, säger han.

Han påminner om att statsminister Stefn Löfven (S) och finansminister Magdalena Andersson (S) tidigare varit väldigt positiva till friskolor.

– Men man har successivt börjat med en hårdare retorik.

Hinnfors menar att frågan är både ideologisk och strategisk men svår att debattera innan Reepalu är helt färdig med sin utredning.