Ingeborg hyllas för starka bilden från hennes ungdom

Publicerad 2016-09-06

Bland norska Facebookanvändare sprids glada ungdomsbilder från förr under taggen ”Jag antar utmaningen”. Men bland dem dyker en bild upp på en ung, smal tjej sjuk i anorexia. Det är Ingeborg Senneset.

– Glada, fina bilder är helt okej – men jag ville dela med mig av något viktigt.

Nettavisen var först med att berätta om bilden på Ingeborg Senneset. När Aftonbladet når henne säger hon att det tog ett tag innan hon bestämde sig för att våga lägga ut bilden, som markant skiljer sig från de andra bilderna under haschtaggen.

– Glada, fina bilder är helt okej – men jag ville dela med mig av något viktigt. När jag var yngre låg jag i sammanlagt tre år inlagd på olika psykiatriska kliniker för behandling av anorexia och tvångstankar och jag ville därför visa hur mitt liv faktiskt har varit, säger Ingeborg.

Hon arbetar i dag som journalist på norska Aftenposten och sitter i styrelsen för norska grenen av yttrandefrihetsorganisationen PEN, men utöver det skriver hon även en bok om sin tid med ätstörningar och tiden hon låg inlagd på klinik.

Vill visa att man inte ska ge upp

I texten till bilden skriver hon ”Vad är poängen med en minnesutmaning om den inte kan göra lite nytta för sig?”. Ingeborg säger dock att hon länge övervägde hur hon skulle göra med bilden eftersom hon visste att det fanns en risk att den är "triggande" för sådana som ser den och själva brottas med ätstörningar.

– Jag hade en blogg under flera år och det hände att folk tog mina bilder och delade på sajter som förespråkade anorexi. Så det bekymrade mig men samtidigt är bilden tillsammans med texten viktig. Jag ville visa att jag var sjuk men jag fick hjälp och jag har klarat mig bra och verkligen lyfta upp att sjukvårdspersonal, familjer och inte minst politiker inte ska ge upp. Även människor som är sjuka och som ses som en utgiftspost i budgeten kan bli samhällsnyttiga arbetstagar.

”Se människan bakom sjukdomen”

Sedan bilden lades upp har den på kort tid fått över 3 000 reaktioner och har spridits över Norden.

– Det har mest varit positiva reaktioner och det visar att ämnet engagerar. Jag hoppas att det gör att vi än mer kan prata om ungdomars psykiska ohälsa. Det är en samhällsekonomisk utmaning i Sverige såväl som i Norge och vi har inte knäckt koden för den än. Att försöka se människan bakom sjukdomen är ett steg på vägen, säger hon.

Läs hela inlägget nedan.

Följ ämnen i artikeln