’Jag kan nog lova ett och annat scoop’

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-08-14

Wikileaks grundare Julian Assange ska skriva i Aftonbladet

avslöjar hemligheter ”Det att bästa sättet att åstadkomma positiva förändringar är att avslöja saker som makten vill hålla hemliga”, säger Julian Assange.

Julian Assange, mannen som grundade Wikileaks, organisationen som publicerat de senaste årens största avslöjanden, blir kolumnist i Aftonbladet.

– Jag kan nog utlova ett och annat scoop, säger han.

Välkommen Aftonbladets chefredaktör Jan Helin hälsar Wikileaksgrundaren Julian Assange välkommen.

Julian Assange samarbetar med internationella giganter som New York Times, brittiska Guardian och tyska Der Spiegel utan att skriva i dem.

Faktum är att Julian Assange fram tills nu inte skrivit krönikor i någon tidning någonstans. Att han väljer förhållandevis lilla Aftonbladet kan te sig märkligt, men det finns en förklaring.

Jag återkommer till det, men vill först förklara vad Wikileaks är.

Sajten grundades för fyra år

sedan och publicerar hemliga dokument som nätverket Wikileaks kommer över genom kontakter. Syftet är att systematiskt göra information som kan förändra världen tillgänglig för alla.

Enastående resultat

Resultatet är kontroversiellt och enastående. Den senaste bedriften var att publicera 92 000 hemliga dokument från krigets Afghanistan.

Ett annat uppmärksammat scoop var videon som avslöjade att amerikanska soldater sköt ihjäl obeväpnade civila från en helikopter i Bagdad 2007.

Assange är just nu i Stockholm och kom i går upp på Aftonbladets redaktion för ett möte med chefredaktören Jan Helin.

– Det är ingen tillfällighet att jag väljer att börja skriva i en svensk tidning. Den svenska publicistiska kulturen och den svenska lagstiftningen har stöttat oss ända sedan vi startade, förklarar han.

Ja, era servrar finns i Sverige. Vad tänker du skriva om?

– Om pressfrågor och om vad som sker runt om i världen. Det kan bli ett och annat scoop.

Spännande. Innebär detta att Aftonbladet kommer att få samarbeta med Wikileaks?

– Det kan inte uteslutas.

Varför detta samarbete med pressen?

– Vi lovar våra källor maximal exponering av det de vill ha ut.

Hur ofta ska du skriva?

– En kolumn varannan månad.

Varför grundade du Wikileaks?

– Jag har jobbat som journalist och med människorättsorganisationer. Är det något jag lärt mig så är det att bästa sättet att åstadkomma positiva förändringar är att avslöja saker som makten vill hålla hemliga.

Fyra heltidsanställda

Förvånad över att ni så snabbt blivit så stora?

– Nej. Jag trodde att det skulle ta två år.

Hur stor är organisationen i dag?

– Vi är fyra heltidsanställda. Och 40 personer som vi kan ta in till olika projekt. Runt om i världen finns 100 000 personer som aktivt stödjer oss.

Hårt tryck från Pentagon

Ni utsattes för hårt tryck från Vita huset och Pentagon sedan ni publicerat dokumenten från Afghanistan.

– Ja, det var ett oerhört tryck. Vita huset körde med retoriska trick och spred under ytan lögner om oss. Journalister måste bli mer vaksamma om vad som sägs om oss. Men vi fick också ett stort stöd.

Har ni blivit hotade?

– Ja det amerikanska försvaret har ställt tre krav. Att vi ska förstöra allt material vi har publicerat om Afghanistan. Att vi ska förstöra allt liknande material vi ännu inte publicerat. Om vi inte lyder så ska de tvinga oss till det.

På vilket sätt?

– Det framgår inte.

Jag föreställer mig att Wikileaks inte viker ner sig.

– Naturligtvis inte. Vi accepterar inte dessa hot utan fortsätter vår mission. Pentagons krav måste tillbakavisas med kraft.

Hur ser framtiden ut?

– Vi måste få in mer pengar. Vi får mer material än vad vi kan hantera i dag och behöver nyanställa. Vi har sedan årsskiftet fått en miljon dollar från människor som stödjer oss. Men det räcker inte.

Aftonbladets
bloggar