Dyrt för Norge att nobba Jas

Publicerad 2011-06-07

Nytt avslöjande: Gripen hade sparat miljarder

FÅR KRYPA TILL KORSET Nu avslöjar Verdens gang att Norges köp av amerikanska F-35 blev dyrare än om de hade köpt svenska Jas Gripen. Något som 2008 hävdades skulle vara tvärtom. Enligt norska regeringens egna uträkningar, som offentliggjordes i går, blir det amerikanska köpet 250 miljoner kronor dyrare per plan.

Norge ratade Jas Gripen och hävdade att amerikanska F-35 var billigare.

I går fick den norska regeringen krypa till korset.

Deras egna siffror visar att det svenska planet hade varit rena klippet, avslöjar Verdens gang i dag.

När norska regeringen 2008 valde de amerikanska stridsflygplanen F-35 hävdade man att de var billigare än det svenska alternativet Jas 39 Gripen.

42 amerikanska flygplan skulle kosta 18 miljarder norska kronor, ett styckepris på 429 miljoner. De svenska skulle de få betala totalt 24 miljarder kronor för.

Men norska tidningen Verdens gang avslöjar i dag att det svenska Jas-planet hade sparat åtskilliga miljarder åt Norge.

Priset skenade

Enligt norska regeringens egna uträkningar, som offentliggjordes i går, blir det amerikanska köpet 250 miljoner kronor dyrare per plan,

eftersom priset har skenat till 679 miljoner norska kronor styck.

Beräknat på 42 plan som diskuterades 2008 motsvarar det 28 miljarder kronor för de amerikanska planen. Med andra ord fyra miljarder dyrare än Jas 39 Gripen. Och eftersom Norge numera vill ha 56 plan blir priset fem miljarder dyrare än Gripen skulle blivit.

Såväl före som efter affären med USA förekom uppgifter om att den skulle ha varit riggad, att det inte var pris och kvalitet som avgjorde, utan Norges och USA:s medlemskap i Nato.

”Affären var uppgjord”

Så sent som i december avslöjade Aftonbladet och Wikileaks hemliga diplomatrapporter som starkt stödde uppgifterna att affären redan var uppgjord.

Peter Hultqvist (S), ordförande i försvarsutskottet, säger om de nya uppgifterna:

”Beklagansvärt”

– Tyvärr blir det så, när man får den här bilden som du nu presenterar, så är det ju lätt att dra slutsatsen att det var annat än pris och prestanda som avgjorde och att det var kopplingen med USA och Nato som var en bärande bit i den här affären.

Han fortsätter:

– Och det är naturligtvis från svensk sida beklagansvärt om det är så att vi har förlorat på grund utav annat än kvalitet och pris. Det känns inte sunt.

Aftonbladet sökte i går försvarsminister Sten Tolgfors. I december sa han att han inte delar norrmännens kostnadskalkyler men respekterar deras beslut.