Fynda på amerikanska superrean Black Friday

Uppdaterad 2018-11-23 | Publicerad 2011-11-25

Hör upp, alla shoppingsugna.

Black Friday är här.

För de flesta väntar lönehelg och med den amerikanska rean är det fyndläge.

Mitt i julrushen kommer den amerikanska superrean Black Friday.

Den som planerar att köpa hårda klappar kan göra riktiga fynd.

– I USA är det här stort. Många har bra erbjudanden och jag vet att Apple Sverige hänger med på nätet. Det är en massa erbjudanden som bara gäller på Black Friday, säger Fredrik Kolterjahn som är senior analytiker vid HUI research.

Svenska Apple

I Sverige är den amerikanska traditionella rean Black Friday inte lika stor, men det finns ändå möjlighet att fynda på nätet. Svenska Apple Store erbjudanden "suveräna Ipad-, Ipod- och Mac-klappar".

– Apple Store i Sverige hänger med på det på nätet och har en massa erbjudanden som gäller bara på Black Friday. Det är bra priser så det är många som handlar, konstaterar Fredrik Kolterjahn.

Förmånlig dollarkurs

För den som är i USA på fredag, finns det stora möjligheter att fynda överallt.

– Man kanske inte åker till USA speciellt för Black Friday, men shoppingturismen växer så det knakar. Dollarkursen är förmånlig för svenskar, så är man där kan man passa på.

Den som är i Sverige på fredag, kan trösta sig med att det kan gå att shoppa på amerikanska shoppingsajter som levererar till Sverige. Man får dock lägga på tull och moms på priserna.  Exempelvis har E-handelsgiganten Amazon superrea och levererar numera många varor fraktfritt till Sverige.

Röda siffror blir svarta

Namnet Black Friday kom man på i den amerikanska staden Philadelphia. Namnet användes för att beskriva den tunga och störande trafiksituationen som alltid uppkom dagen efter Thanksgiving. 1966 började man använda namnet där och 1975 hade det börjat sprida sig vidare i USA.

Senare kom namnet att användas även på rean som är den största readagen för året i USA. Namnet syftar då till att de röda siffrorna ska vändas till svarta när julhandeln drar igång på allvar.

Följ ämnen i artikeln