Polismannen greps på bar gärning – när han tog kokain

Uppdaterad 2011-11-17 | Publicerad 2011-11-16

Polismannen greps på bar gärning av sina kollegor – när han tog kokain.

Nu är 47-åringen åtalad för narkotikabrott.

Polisen åkte fast efter att ex-flickvännen slagit larm.

Den 47-årige polismannen har arbetat länge vid Göteborgspolisen. Han har arbetat med olika projekt mot narkotika, varit aktiv ute på fältet och bland annat gjort tillslag på krogar och restauranger.

Men den 28 augusti i år slog polisen till mot honom.

47-åringen befann sig tillsammans med en jämnårig barndomsvän i dennes lägenhet nära Redbergsplatsen i centrala Göteborg – när det ringde på dörren.

In stormade fyra poliser med en polishund och kunde ta männen på bar gärning.

Hittade kokain i lägenheten

I lägenheten hittade poliserna 2-3 gram kokain i två påsar. Samt en tallrik med kokainrester och en hoprullad tjugosedel.

Den 47-årige polismannen nekade först till brott. Men urinproven visade att båda männen tagit kokain under kvällen och polismannen erkände.

– Jag har gjort det genom att ha snortat detsamma, och detta gjorde jag i lägenheten, i anslutning till att polisen anlände, säger 47-åringen i förhör med polisen.

Nu är han åtalad misstänkt för narkotikabrott, för att olovligen innehaft minst 1 gram kokain - samt för att olovligen ha brukat kokain.

Det var polismannens ex-flickvän som larmade polisen. Hon var trött på mannens beteende och ville samtidigt hjälpa honom. Kvinnan fick instruktioner av polisen via sms att öppna när de knackade på dörren till lägenheten.

Är omplacerad

Den tidigare flickvännen berättar även i förhör med polisen att den 47-årige polismannen de senaste tre till fyra åren köpt kokain ett 10-tal gånger.

Samt vid tidigare tillfällen köpt sex av prostituerade, vilket de två männen tänkt göra samma kväll vid gripandet – något hon känt sig mycket kränkt över.

– Respektlös, väldigt respektlös. Och vi som var ett par och man gör inte så. Man gör inte så, säger ex-flickvännen i förhör med polisen.

Polismannen förnekar själv att han ska ha köpt sex. Men uppger att han de senaste tio åren har haft alkoholproblem och även tagit kokain vid tre tidigare tillfällen.

Nu är polismannen omplacerad i väntan på dom från Göteborgs tingsrätt.

– Han är omplacerad från yttre till inre tjänst och man har omhändertagit hans tjänstevapen, har Mats Palmgren, biträdande chef för polisen i Storgöteborg tidigare sagt till Göteborgs-Posten.

Polismannen har erkänt att han brukat kokain, men inte att han ska ha införskaffat det.