Brå vill skicka Säpo på illegala vargjägare

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-18

Anser att en del protester mot rovdjurspolitiken kan liknas vid hatbrott

Den brutala jakten på varg med vapen, fällor och gift gått för långt, anser Brottsförebyggande rådet. Nu föreslår de att Säkerhetspolisen ska kopplas in i jakten på de illegala vargjägarna.

För att fler personer ska stödja rovdjurspolitiken och inte tiga när vargar till exempel hetsas till döds med skoter eller skjuts olagligt krävs nu hårdare tag anser justitiedepartementets myndighet. Bland annat kan polisen arbeta med informatörer och Säpo kan nyttjas.

"Civil olydnad"

Det är på grund av att rovdjursjakten ofta har en politisk grund som Brå nu vill använda Säpos kompetens i skogarna. Man har efter djupintervjuer, observationer och enkäter kommit fram till att en del yrkesjägare och tamdjursägare anser att rovdjuren är ett ekonomiskt hot mot deras verksamhet. Vargen ses ofta också som en symbol för och en protest mot konflikten mellan stad och landsbygd. Därför finns en tyst acceptans hos många kring den illegala jakten, skriver Brå.

– Det är anmärkningsvärt att många tiger om dessa brott, eftersom det är ett brott som ger minst sex månaders fängelse. Det innebär en civil olydnad i närmast sensationell omfattning, säger Lars Korsell, brottsforskare vid Brå, i ett pressmeddelande.

Bättre dialog

Brå uppger också att dialogen mellan politiker, myndigheter och dem som bor i rovdjurstäta områden måste förbättras så att fler stödjer rovdjurspolitiken.

"I en situation där rovdjurspolitiken får en allt större acceptans finns en risk att dessa personer blir alltmer isolerade och därmed kan några bli än mer fanatiska i sitt motstånd. Mot dessa nolltoleransens gärningspersoner måste samhället visa samma nolltolerans genom att gripa och döma dem för brott samt förverka deras vapen", skriver Brå i rappporten.